Hackathon

2022.02.19. 10:00

Tudománykommunikációs versenyen mérték össze tudásukat az egyetemisták

A Pannon Egyetemen rendezték meg tegnap a Tudomány Mindenkinek Hackathon elnevezésű tudománykommunikációs versenyt, melyen a magyar felsőoktatási intézmények által delegált csapatok mérték össze tudásukat.

Juhász-Léhi István

Gelencsér András érdekes előadást tartott a klímaváltozásról

Forrás: Pesthy Márton/Napló

A megmérettetésen a házigazdák mellett Budapestről, Miskolcról és Nyíregyházáról érkezett hallgatók vettek részt. 

A rendezvényt Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora nyitotta meg, majd előadást tartott a klímaváltozásról, melyben a fősodorbeli kommunikációt kritizálta. Többek között kifejtette: a szén-dioxid-kibocsátás problémájának megoldása nem jelent gyógyírt mindenre, továbbá a nap- és a szélenergia szerinte nem megújuló, az elektromos autózást pedig zsákutcának tartja. Gelencsér András hangsúlyozta, komoly gondok lesznek a modern társadalom fenntarthatóságával. 

– Aki azt hiszi, hogy vásárol egy Teslát, és nem kér szívószálat a koktéljába a tengerparton, ezzel pedig minden megoldódott, az óriásit téved – jelentette ki a Pannon Egyetem rektora, aki a hallgatók kérdéseire is válaszolt. Például egyikük arra volt kíváncsi, használják-e a veszprémi egyetemen az elektromos autókat. Gelencsér András elmondta, vegyes kép alakult ki ezzel kapcsolatban, előfordult ugyanis, hogy erős szembeszélben alig tudtak eljutni az e-autóval Nagykanizsára… 

Fehérvölgyi Beáta, az egyetem gazdaságtudományi karának dékánja köszöntőjében elmondta, sokat foglalkoznak azzal, hogy mi a tudomány feladata, és azzal is, hogy a tudományos kutatásokat hogyan lehet közérthető módon kommunikálni. Reményeik szerint ezeket a tudományos eredményeket az egyetemisták megfelelő módon használják majd egy jobb világ megteremtéséért. 

A rendezvény a Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium keretében az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az NKFI Hivatal támogatásával valósult meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában