Egyházzenei hangverseny

2022.06.07. 14:00

Kilenc kórus találkozott a zirci apátsági bazilikában

Nem fellépni, Istent dicsérni érkeztek a szívet és a templomot megtöltő énekekkel Zircre a megye kórusainak tagjai, mintegy százhatvanan, a húszéves jubileumát ünneplő Kórusok Egyházzenei Hangversenyére.

Rimányi Zita

Forrás: Rimányi Zita/Napló

– Nem szerepelnek, hanem Istent dicsőítik az éneken keresztül a kilenc fellépő kórus tagjai. Sok olyan időst ismerek, akik így tudják igazán megélni hitüket, közelebb érzik magukat ezáltal a Teremtőhöz, jobban tudják kifejezni a dallamok révén hozzá fűződő kapcsolatukat. A hang révén szebben száll az érzés, szebben elmondhatják kortársaiknak, a velük egy településen lakóknak mindazt, ami kitartást ad nekik, feltölti őket – mondta el házigazdaként és főszervezőként Pék László még a program kezdete előtt, amit a Nyugdíjasok "Életet az éveknek" Veszprém Megyei Egyesülete és a Zirci Városi Nyugdíjasklub rendezett meg. 
A gyülekező és a műsor előtti gyakorlás közben beszélgettünk a felsőörsi Búzavirág dalkör tagjaival is. Tisler Anikó úgy véli, az éneklés fiatallá tesz, számukra vidám együttlétet, közös áhítatot egyaránt jelent. Református és katolikus egyházi énekeket adtak elő – többek közt Az Úr csodásan működik és a Béke fejedelme, szentséges Istenünk kezdetűt –, azok nagy részét már gyermekkorukban megtanulták.
Hole István, Kizmus Mihály és Beszerdik József pedig Bakonygyepesről érkezett, az Örökségünk Nyugdíjasklub kórusának tagjai úgy vélik, sok élmény tartja össze csapatukat, "ez az életük". 
Vörösmarty Éva, a megyei közgyűlés alelnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy alkotó közösségekben könnyebb egészségben élni. Bérczi L. Bernát zirci apát megemlítette, hogy aki énekével imádkozik, az duplán teszi ezt, hiszen az énekben egész magunk van benne, testünk válik hangszerré, ahogy Isten kezében is a hívő. Majd a ciszterci apátsági bazilikában az ajkai Harmónia klub kezdte a hangversenyt, amit a helyiek zártak, a Zirci Városi Vegyeskórus. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában