Várostörténeti folyóirat

2022.06.29. 07:00

Megjelent a Veszprémi Szemle új száma

Szent István hagyományát és a korszak helyi legendáit feldolgozó írás és a bútorgyár egykori belvárosi területének kihasználását bemutató elképzelés is szerepel a Veszprémi Szemle napokban bemutatott legújabb számában.

Marton Attila

Porga Gyula polgármester és Faa Judit, a Veszprémi Szemle Várostörténeti Közhasznú Alapítvány Kuratóriumának elnöke

Fotó: Penovác Károly/Napló

A várostörténeti folyóirat 65. számát az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban mutatták be a napokban. Porga Gyula polgármester (Fidesz–KDNP) bevezetőjében elmondta, a Veszprémi Szemle kiadását idén kétmillió forinttal támogatja az önkormányzat. A kiadványban ezúttal egy jövőt érintő koncepció is megjelenik, ennek kapcsán a polgármester elmondta, a város jövőjét csak a múltját ismerve lehet tervezni. A lapszámot a szerkesztő, Tölgyesi József mutatta be. A kiadványban Thury György várkapitány életútjáról szóló tanulmány, a veszprémi Szent István-i hagyományokat és legendákat ismertető írás, valamint a 19. század második feléből származó időjárási jelentéseket bemutató közlemény is szerepel. 

20220623 Veszprém

A Veszprémi Szemle várostörténeti folyóirat legújabb számának bemutatója a az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy Termében. 

Fotó: Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Képen: Szabó Bence okleveles építész- és településmérnök - Az egykori bútorgyári terület integrálása a város közterületi rendszerébe címmel - előadása
Szabó Bence okleveles építész- és településmérnök a bemutatón
Forrás: Penovác Károly/Napló

A lapszám központi tanulmánya a bútorgyár jelenleg kihasználatlan egykori belvárosi területének a város vérkeringésébe való bekapcsolására kidolgozott koncepciót ismertet. Az elképzeléseket Szabó Bence okleveles építész és településmérnök fejtette ki szakdolgozatában. A tudományos munkát összefoglaló tanulmány szerint a mintegy háromhektáros terület összeköthető lenne a belvárosi gyalogoszónával. Az elképzelés a területre rendezvényteret képzel el, a parkolási gondokat enyhítő parkolóházat, valamint zöldfelületi fejlesztéseket ír le, míg a régi vasúti funkciót egy régi mozdony kihelyezésével idézné meg Szabó Bence. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában