A mozgás érzetét keltő monokróm alkotások

2022.07.10. 12:00

A tér tükrei címmel nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában

A tér tükrei címmel nyílt kiállítás Bernát András és Peter de Thouars képzőművészek alkotásaiból szombaton a Dubniczay-palotában.

Marton Attila

Fotó: Pesthy Márton / Napló

 

 

A tárlat egyben a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) művészeti rezidencia programjának nyitánya is volt, amelynek lényege, hogy a régióba érkező hazai és külföldi művészek a térségben alkotnak vagy a helyszín adta ihlettel hoznak létre műveket. A tér tükrei/Mirrors of Space című kiállítás egyfajta beharangozója Bernát András és Peter de Thouars jövő évi tárlatának. A Művészetek Háza Veszprém kiállítása rendhagyó megnyitóval kezdődött: az alkotók tartottak tárlatvezetést, és beszéltek festészeti technikájukról, valamint az érdeklődők maguk is kipróbálhatták a képzőművészek által alkalmazott módszereket. Bernát András az Objektumnak nevű sorozata jellemzően ezredforduló után készült műveit hozta el Veszprémbe. A technikáról elmondta, egyik különlegessége, hogy fémport használ az alkotás során, ami a nyolcvanas évek vége óta folyamatosan jellemzi a művészetét. Eleinte szintetikus lakkba keverte bele az alumíniumport, de a felület sima maradt, így nem volt olyan erős a fény-árnyék hatása. 

 

 

Később arra törekedett, hogy rejtélyesebb, sanzsánosabb (színváltó, színjátszó) hatást kölcsönözzön a képeknek, ezért egyre sűrűbb festékbe keverte bele a fémport. A durva ecset vonalakat hagyott a sűrű festékben, és az ecsetnyomokról visszaverődő fény adja a képnek a mozgalmasságot: ahogy a befogadó változtatja a nézőpontját a kép előtt, a festmény a mozgás érzetét kelti. Hozzátette, az álmaiban tapasztalt élményeinek visszaadására volt alkalmas ez a technika azzal, hogy kifejezi a tér és az idő egységét. Peter de Thouars elmondta, az alkotás során először a kiterített vászonra jelöl pontokat és koordinátákat, majd ezután színekkel tölti fel az elválasztott részeket, amelyet gyakran tenyérrel visz fel a felületre. Az egyes részek és vonalak által lehatárolt felületek pedig végül kiadnak egy struktúrát, amelyek jelentést hordoznak. Az Indonéziában született alkotó megjegyezte, az inspirációját gyakran az ősi művészeti alkotásokból nyeri. A kiállítás augusztus 14-ig látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában