Kiállítás

2023.01.17. 20:00

Egyedülálló gyűjtemény nyitott újra Veszprémben

Több hónapos szünet után újranyitott a Tegulárium/Téglagyűjtemény a Dubniczay-palotában.

Marton Attila

Fotó: Penovác Károly/Napló

Az újranyitás a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa hétvégi megnyitóünnepségének egyik felvezetőeseménye volt. A résztvevőket Grászli Bernadett, a Művészetek Háza Veszprém igazgatója köszöntötte. Brányi Mária alpolgármester megnyitójában hangsúlyozta, nemcsak hazánkban, hanem Európában is egyedülállónak számít a gyűjtemény. Hozzátette, a tégla a legősibb építőanyag, amelynek története több mint tízezer éves múltra tekint vissza. A Tegulárium 2006 óta működik jelenlegi helyén, a Dubniczay-palotában. A gyűjteménynek a hazaiak mellett számos Közép-Európában gyártott tégla, sőt, az ókorból származó darabok is a részét képezik. 

Elhangzott, az újrarendezett és újrafogalmazott gyűjteménynek több mint 2100 darabja van, amelyből mintegy 1200 látható jelenleg. Az alpolgármester megjegyezte, a tégla – amelyet máig az egész világon alkalmaznak – különleges, ugyanakkor természetes anyag, összetevői az agyag, a homok és a víz. 

A megnyitón bemutatták a múzeum új ajándéktárgyát is. Grászli Bernadett elmondta, elkészítéséhez a gyűjtemény egyik darabja adta az ötletet: a Angliából származó, az 1930-as években készült apró tégla indiai illatszerekkel volt átitatva. Utánanéztek a tárgy történetének, majd ennek nyomán Néma Júlia keramikus-képzőművész Czigány Ákos fotóművész segítségével alkotta meg egy helyi változatát. Az apró tárgy egyik oldalának felirata Veszprémre utal, míg a másik oldalán a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa logója látható. Az ajándéktárgy helyi agyagból készült, és tihanyi illóolajjal itatták át. A megnyitó után Kóródy László gyűjteménykezelő tartott rövid tárlatvezetést. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában