Kezeslábas Társulat

2023.02.15. 18:00

Babaszínház a Bakonyban

A babaszínház vagy csecsemőszínház gondolata Norvégiában született meg 1996-ban. Ezeken a speciális előadásokon akár egy nyolc hónapos kisbaba is részt vehet, hiszen itt nincs sötét, nincsenek erős hang- és fényhatások, és az előadások a gyerekek számára is követhető témában, egyszerű eszközökkel jelennek meg.

Rimányi Zita

Forrás: Pixabay-illusztráció

Napjainkra már szinte mindegyik magyar gyerekszínház repertoárjában megjelent a babaszínház műfaja. Az Artery Egyesület pályázati projektjében a Kezeslábas Társulat hozza el a babaszínház műfaját öt bakonyi kistelepülésre. 

A társulat többéves színészi és drámapedagógusi tapasztalattal országszerte tart babaszínházi előadásokat az érdeklődőknek. Vezetője Honti György Jászai Mari-díjas színész, rendező, drámapedagógus. Előadásaikban a hat év alatti korosztály számára is ismerős tárgyakból, a szemük előtt alakulnak ki a bábok, ismerős dalok, mondókák hangzanak el. A játékidő körülbelül 45 perc, amely a 25 perces előadásból és az azt követő drámapedagógiai elemeket tartalmazó feldolgozó foglalkozásból áll. Ekkor a színészek a gyerekekkel együtt folytatják a játékot úgy, hogy addigi nézőiket is bevonják, akik játszhatnak a bábokkal, és immár szereplőként folytatják a mesét. Ez a forma ideális lehetőséget nyújt, hogy ez a korosztály is megismerkedjen a bábok, a zene, a versek, a színház világával. 

Február 27-én 9 órakor kezdődik a Kezeslábas babaszínház az Eplényi Napköziotthonos Óvodában, 11 órakor az Aprónépek Német Nemzetiségi Napköziotthonos Óvodában Bakonynánán. Március 10-én 9 órakor a társulat a Napsugár óvodában tart előadást Tésen, 10 órától a Mesevár óvodában Jásdon, 11.30-tól a Manókert óvodában Borzaváron. 

A programsorozat a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa-program keretében valósul meg, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában