Olvasónk írja

2023.03.21. 21:00

A Földes Anna interjú-díj idei nyertese M. Mester Katalin

Az idei sajtónapon a Magyar Újságírók Szövetségének (MÚOSZ) Földes Anna interjú-díját M. Mester Katalin Devecserben élő nyugdíjas pedagógus nyerte el.

M. Mester Katalin a díj átadásakor hallgatja az őt méltató laudációt

Forrás: MÚOSZ

A Naplóban is gyakran publikáló író, festő Fekete István Amerikában élő 90 éves fiával készített telefonos interjút, ezzel pályázott. A Földes Anna interjú-díjra olyan, írásos formában elkészített interjúval lehet pályázni, amely a díjátadást megelőző évben készült és jelent meg a nyomtatott vagy elektronikus sajtóban. A pályázatokat idén is egy – Földes Anna családja által felkért – háromtagú szakmai kuratórium értékelte.

Földes Anna fia, Mihályi Péter laudációjában elhangzott: az idei kitüntetett M. Mester Katalin hét, nyomtatásban megjelent történelmi tárgyú kismonográfia szerzője. Nem főállású sajtómunkás, de MÚOSZ-tag, tagja a Krúdy Gyula Irodalmi Társaságnak, választott ügyvezetője a Fekete István Irodalmi Társaságnak. A Veszprém megyei Naplóban 1989-től jelentek meg közéleti, egyháznéprajzi írásai. Másfél évtizeden át, megszűnéséig szerkesztőbizottsági tagja volt a havonta megjelenő Devecseri Újságnak. 

Pályamunkája egy „maratoni”, közel 100 nyomtatott oldal terjedelmű interjú ifjabb Fekete Istvánnal, az egykoron hihetetlenül népszerű Fekete István (1900–1970), Amerikában élő, matuzsálemi korú, 90 éves fiával, aki saját életéből több évtizednyi időt szentelt apja munkásságának dokumentálására, népszerűsítésére. Azzal, hogy Mester Katalin őt mikrofon – vagyis telefon elé – ültette, irodalomtörténeti jelentőségű értéket mentett meg az utókornak. Noha Fekete sem életében, sem halála után nem került be az irodalmi kánonba, az megkerülhetetlen tény, hogy Fekete Jókai Mór mellett minden idők legolvasottabb magyar írója. 2002 végéig magyar nyelven 8,7 millió példányban adták ki műveit. Külföldön 10 nyelven, 12 országban, 45 kiadásban jelentek meg könyvei. Ennek a titkokat rejtő életműnek ilyen formában történt feldolgozása valójában irodalomtörténészi feladat, s az eddigiek közül az idei döntés áll a legközelebb Földes Anna szellemiségéhez. 

Czeidli József

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában