Páratlan élmény

2023.04.25. 11:30

A kulisszák mögött: különleges várséták és kiállítások májustól a megújuló veszprémi várnegyedben

Nem mindennapi élményben lehet részük azoknak, akik május 12-e után a veszprémi várnegyedet választják úti célul. A Veszprémi főegyházmegye Work in Progress 2023 (WIP ’23) egyedi kiállításának résztvevői a megújuló várnegyed egyes épületeibe látogathatnak el, és annak megújítási fázisait tematikus séták keretében ismerhetik meg.

Tóth B. Zsuzsa

Az érdeklődők a veszprémi várnegyed egyes épületeibe látogathatnak el, és azok megújítási fázisait tematikus séták keretében ismerhetik meg Fotó: múzeum

Az érdeklődők többek között azt is megtudhatják, évszázadokkal ezelőtt milyen volt az élet a várhegyen, ugyanakkor rácsodálkozhatnak a várnegyedben ma is fellelhető középkori emlékekre.

A veszprémi várnegyed május 12-től induló Work in Progress programjának résztvevői nemcsak a már megújított épületekbe – így például a Szent Mihály-főszékesegyházba, az érseki palota egyes tereibe vagy éppen a Biró–Giczey-házba – látogathatnak el, hanem a folyamatban lévő munkálatokba is bepillanthatnak. Nem klasszikus kiállításról van szó: a program több helyszínen zajlik majd, az épületeket és a műtárgyakat a kivitelezés különböző fázisaiban tekinthetik meg az érdeklődők. A programsorozat célja ugyanis éppen az, hogy az építőipari és restaurátori munkálatok ne távol tartsák, hanem éppen közelebb engedjék a látogatókat a megújuló várnegyedhez, és a kulturális örökséget a megőrzésére irányuló folyamatokon keresztül, élményszerűen mutassa be. 

A program része több tematikus várséta is, amelynek keretében egyebek mellett bemutatják a várhegy történetét, építészeti, művészeti szépségeit. Az érdeklődőket a Körmendy-házban a nagyszabású műemlék-helyreállítást bemutató látogatóközpont várja, a Biró–Giczey-házban felidézhetik, milyen lehetett az élet a várnegyedben több száz évvel ezelőtt, a tematikus sétákon pedig a barokk korszak jeles egyháztörténeti alakjait, művészeti alkotásait, építészeti és díszítőművészeti megoldásait ismerhetik meg. 

– A WIP ‘23 egyszeri, soha vissza nem térő alkalmat jelent az érdeklődők számára: új nézőpontokból, a kulisszák mögé tekintve ismerhetik meg a helyszíneket a veszprémi várnegyed épületei között barangolva. A kiállítássorozattal elgondolkodtató párbeszédre törekszünk, a különböző korosztályok igényeihez alkalmazkodva. A látogatói útvonalak jelentős része az építőipari kivitelezés területein vezet keresztül, ahol rövid időre megállított vagy éppen folyamatban lévő munkálatokat lehet megtekinteni – így a WIP ’23 programnak az ideiglenesség mindenképpen sajátja. A kiépített, látogatóbarát útvonalak tehát a műemlékek és a munkafolyamatok minél mélyebb megismerését segítik – mondta Nagy Veronika múzeumigazgató, a WIP ’23 egyik kurátora. 

Az állami támogatással, 2020 és 2025 között megvalósuló beruházás a veszprémi várnegyed 18 műemléki épületét érinti. Hasonló léptékű fejlesztés a várhegyen az elmúlt kétszázötven évben nem történt. A beruházás célja, hogy a Veszprémi főegyházmegye korszerű módon teljesíthesse küldetését az evangélium hirdetése és a kultúra megőrzése terén. Az országosan és nemzetközi szinten is különleges műemlékvédelmi beruházás kulisszái mögé ad betekintést a Work in Progress 2023, amely a főegyházmegye különleges rendezvénysorozata – így szeretnék bemutatni azt az évezredes szellemi örökséget, amelynek megőrzése a feladatuk, és amelynek hordozói a veszprémi várnegyed épületei, képzőművészeti alkotásai.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában