Művészet

2023.04.04. 10:48

Irodalmi utazások a Művészetek Házában

Négy országból érkeznek írók és költők a Művészetek Háza Veszprém Irodalmi utazások elnevezésű programjára májusban.

Marton Attila

Kilián László Fotó: Nagy Lajos

A részletekről Kilián László, az intézmény igazgatóhelyettese beszélt. Elmondta, a két részből összeálló Irodalmi utazások program a tavaly és tavalyelőtt már megrendezett Irodalom utcája – utca irodalma program nemzetközi folytatása, amelynek lényege, hogy írók olvassák fel műveiket Veszprém egy-egy pontján. Idén a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. támogatásának köszönhetően külföldi szerzők vesznek részt a programban, akiknek Veszprémről szóló képanyagot, valamint helyi szerző városhoz kapcsolódó irodalmi szemelvényét küldték el. A szerzőktől a képek és szövegek alapján várnak négyezer karakter hosszúságú írást az Én városom, Te városod, Mi városunk koncepcióra. A programot a Gizella-napok részeként rendezik meg két részben: május 9-én, kedden nyugat és kelet találkozik Veszprémben, ugyanis lengyel és francia szerzők látogatnak el Európa kulturális fővárosába és olvassák fel műveiket az irodalmi sétán: a franciaországi Saumurből Stéphanie Aten sci-fi író és Marie-Pierre Duquoc író vesz részt az eseményen, valamint elhangzik Gino Blandin író erre az alkalomra írt műve is. A lengyelországi Tarnówból és Jaslóból Mikolaj Łozinski író és Robert Król költő érkezik. A séta a Szentháromság térről indul, és öt helyszínt érint, ahol a külföldi szerzők művei magyarul hangoznak el. A séta után 18 órakor kerekasztal-beszélgetést tartanak a Dubniczay-palotában a négy szerző részvételével, ahol az alkotók irodalmi világáról tudhatnak meg többet az érdeklődők. 

A program második felvonását május 13-án, szombaton rendezik két-két észt és erdélyi magyar szerző részvételével. Veszprém észt testvérvárosából, Tartuból Heiki Vilep és Mart Kivastik író, míg Sepsiszentgyörgyről Tamás Dénes író és Szonda Szabolcs műfordító jön Veszprémbe. A lebonyolítás megegyezik a négy nappal korábbival: délután irodalmi séta – amely ezúttal a Dubniczay-palota udvaráról indul –, majd kora este kerekasztal-beszélgetés lesz a szerzőkkel a Séd-völgyben lévő jezsuita templomnál. Kilián László megjegyezte, a francia szerzőkkel való együttműködésben a veszprémi származású, Franciaországban élő Sipos Berta Őszike, míg az észt szerzők esetén Rácz Nóra műfordító nyújtott segítséget az intézménynek.

Ami a júniusi irodalmi programokat illeti, az igazgatóhelyettes kiemelte, az országos rendezvénnyel egy időben tartják a veszprémi könyvhetet június 8-tól, irodalmi programokat azonban a rá következő héten is tartanak. A tervek szerint június 13-án mutatják be Korinek Janka elsőkötetes szerző Szélkerék című könyvét, amely a Vár Ucca Műhely sorozatban jelenik meg a Művészetek Háza Veszprém kiadásában. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában