Nemcsak kultúrát közvetít, hanem értéket is ad

2023.05.08. 20:00

A boldogság évada lesz a következő a Veszprémi Petőfi Színházban

Nagy sikerű zenés darabok mellett a Csárdáskirálynő és Bereményi Géza Eldorádója alapján készült előadás is szerepel a Veszprémi Petőfi Színház jövő évadának műsorán.

Marton Attila

Mészáros Árpád Zsolt, Forgács Péter, Oberfrank Pál, Kellerné Egresi Zsuzsanna és Ovádi Péter

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A részletekről Oberfrank Pál igazgató és Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes, kreatív menedzser beszélt hétfőn. Elhangzott, a szeptemberben kezdődő évad tematikája a boldogság köré szerveződik, az előadásokban ez az érzés vagy a boldogságkeresés megjelenik. Ovádi Péter országgyűlési képviselő (Fidesz–KDNP) arról beszélt, a Veszprémi Petőfi Színház nemcsak kultúrát közvetít, hanem értéket is ad a nézőknek. Úgy vélte, a teátrum a kihívásokkal teli időszakban is oázisként működik a közönség számára.

A nagy színház első bemutatója az Anconai szerelmesek című zenés komédia lesz, amelyet Forgács Péter rendez. A Jászai Mari-díjas művész elmondta, az előadás önfeledt szórakozást ígér zenével, tánccal és humorral a nézőknek, a színészeknek pedig igazi jutalomjátékra ad lehetőséget. Várhatóan november elején mutatják be A három sárkány című vígjátékot, amelyet Balázs Péter rendez. A harmadik bemutató a Csárdáskirálynő nagyoperett lesz, amellyel a száz éve született Rátonyi Róbert előtt is tisztelegnek, akinek az egyik legemlékezetesebb szerepe az előadás Bóni grófja volt. Az előadást rendező Mészáros Árpád Zsolt kiemelte, a nézők a megszokottól eltérő formában láthatják a darabot. A negyedik nagyszínházi bemutató februárban az Eldorádó lesz, a közönség Funtek Frigyes rendezésében láthatja a Bereményi Géza filmje alapján készült előadást. Az évadot egy kortárs izraeli zenés színmű zárja: a Happy Ending című darab főszereplője egy ünnepelt színésznő, akinek a sorsát meghatározó döntést kell meghoznia. 

A Latinovits–Bujtor Játékszínben szintén öt előadást mutatnak be. A hatodik szék című előadást Tasnádi Csaba rendezi, míg a Mi szép a mi föladatunk című verses színház est Módri Györgyi és Kőrösi Csaba szereplésével lesz látható. A nagybőgő című monodrámát Klem Viktor adja elő, míg Szerb Antal száz verse címmel Bálint András Kossuth-díjas színésznek az író-irodalomtörténész alakját megidéző estjét láthatja a közönség. A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházzal koprodukcióban Bertolt Brecht A kaukázusi krétakör című előadását mutatják be Harsányi Zsolt rendezésében. 

Az évad gyermek- és ifjúsági előadásainak kínálatában szerepel a Vuk – Oberfrank Pál rendezésében –, a Mézga család újabb kalandjait bemutató Szárnyal a kedv! című zenés mesejáték, valamint a Bonbon matiné zenei beavatói. A negyedik bemutató A tanítónő című falusi életkép lesz Oberfrank Pál rendezésében, míg az évadot Örkény István Tóték című tragikomédiája zárja a Komáromi Jókai Színház vendégszereplésével. 

Oberfrank Pál elmondta, műsoron marad a következő évadban többek között az Illatszertár, a Viktória, Az apa, a Lázas ifjúság és a Tortúra című előadás is. Elhangzott, ősztől új növendékekkel indul útjára a PetőfIfiAkadémia, a színház 2024 áprilisában rendezi meg a VII. Lélektől lélekig című fesztiválját, és jövő júniusban a VII. Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivált. A színház vezetőitől megtudtuk, hogy több mint 27 ezer megtekintésnél jár a Veszprémi Petőfi Színház közreműködésével készült klip, amelyben Petőfi Sándor Nem megyek innen én sehova… című versét Szomor György zenésítette meg. 

A színház napokban elhunyt örökös tagjáról, Joós Lászlóról Oberfrank Pál elmondta, a hazai színjátszás nagy alakja volt, aki emlékezetes alakításaival örökre beírta magát a színháztörténetbe. Joós Lászlót a színház saját halottjának tekinti. Temetése május 15-én, hétfőn 15 órakor lesz a Vámosi úti temetőben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában