Bemelegítés a fegyvernökképzésre

2023.05.31. 20:00

Ha tudásodról bizonyságot teszel, Csesznek várának apródja leszel

Íjászattal próbálkozva melegíthettek be a No Motor játékos pecsétgyűjtő természetjárás programjai keretében Cseszneken az apródképzésre az érdeklődők. Az igazi próba, mely során kiérdemelhetik a címmel járó bőrékszert, június 17-én szombaton vár a jelentkezőkre a bakonyi erődítményben.

Rimányi Zita

A fegyvernökképzésre már a cseszneki No Motor programjain be lehetett melegíteni az íjászat kipróbálásával

Ha számadás során tudásodról bizonyságot teszel, Csesznek Várának apródja leszel – ezzel hívja a Himfy Bandérium a kicsiket és a nagyokat az Apródok Napjára a középkorból ránk marad kőfalak romjai közé. A várkisasszonyok megválasztása és a nekik szerelmes üzenetet átadóknak meghirdetett Hírvivők Viadalát követően, június 17-én 10 és 14 óra között rendezik meg a fegyvernökpróbákat. A helyszínen jelentkezők, a vállalkozó kedvű ifjak és hölgyek, s kísérőik, akár gyerekek, akár felnőttek teljesíthetik a játékos kihívásokat. Elkészíthetik saját címerpajzsukat és más fortélyokra tehetnek szert, tovább oskolázhatják magukat íjászatban és karddal a kézben szintén helytállhatnak. Pallérozhatják tudásukat hadi és köznapi viseletek terén, s részesei lehetnek hadi felszerelések bemutatójának. 

Próbák során érdemelhető ki a Csesznek Várának Apródja címet jelző bőrékszer Fotók: Himfy Bandérium

Az apródképző egyik célja, hogy a csesznekiek, fiatalok, gyerekek is jobban megismerjék múltjukat, településük történetét, és a távolabbról érkezőkkel a hagyományőrzők ugyancsak szeretnék megismertetni a kultúránkkal kapcsolatos gondolkodásmódjukat. Remélhetőleg így a jövőben egyre többen korhű öltözetekben vehetnek majd részt például viseletbemutatókon, és mind többen válnak kíváncsivá történelmünk részleteire. Ezért hasonló, a középkort idéző programot többet is tartanak még idén a váráról híres településen. Például az apródok és mások, az urak, a hölgyek a tervek szerint szintén ízelítőt kapnak a Zsigmond király korabeli ételekből a cseszneki erődítményben, amit a Bakony őrének is neveznek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában