Főpróba után pénteken bemutató

2023.07.27. 20:00

Apacsok: súlyos téma groteszk humorral

Pénteken mutatják be Bereményi Géza és Kovács Krisztina Apacsok című darabját Bagó Bertalan rendezésében az Agóra Veszprém Kulturális Központban.

Marton Attila

Az előadás főpróbáját csütörtökön délelőtt tartották az Agóra Veszprém Kulturális Központban

Fotó: Benkő Péter/Napló

A pénteki premier és a július 29-ei, szombati előadás – mindkettő 19.30-kor kezdődik – egyaránt ingyenes, csupán regisztrációhoz kötött, amelyet a produkció honlapján lehet megtenni. 

Az előadás főpróbáját csütörtökön délelőtt tartották a kulturális intézményben. Bagó Bertalan rendező felidézte, Bereményi Géza két éve kérte fel a darab megrendezésére, amelyet először mintegy tizenöt éve mutattak be a Radnóti Színházban. Hozzátette, az előadás szerepeihez válogatta ki a színészeket, akik Székesfehérvárról, Győrből, Budapestről vagy Szegedről érkeztek – közös bennük, hogy a rendező mindegyikükkel dolgozott már együtt korábban. 

Az előadást egy intenzív próbafolyamat előzte meg: az alkotók a veszprémi olvasópróba után az első két hétben Budapesten próbáltak napi tizenkét órát, majd az utolsó egy hétben Veszprémben naponta két próbát tartottak. A történet valós eseményekre épülve az ügynökkérdéssel is foglalkozik, és bemutatja a hazai indiánok sajátos világát az 1960-as évek megfigyelési ügyeinek szemüvegén keresztül. Annak kapcsán, hogy egy komolyabb témájú alkotás az Apacsok, a rendező emlékeztetett, az előadás az Európa Kulturális Fővárosa programsorozatába illeszkedik, erre az alkalomra hozták létre, amelynek részeként Bereményi Géza munkásságát négy szempontból megközelítő estet is tartottak Veszprémben a produkció szervezői. 

– Nem ítéletet akarok hozni valami fölött az előadással, hanem inkább szeretném elgondolkodtatni a nézőket. Nem tandrámát akartunk bemutatni, hanem igyekeztünk úgy színpadra állítani a darabot, hogy a kelet-európai hrabali, örkényi groteszk humorral beszéljünk az előadásban taglalt súlyos témáról – fogalmazott a rendező. Kérdésünkre, hogy mi lesz a jövője az előadásnak, Bagó Bertalan úgy fogalmazott, a produkció Veszprém és az EKF felkérésére készült, ugyanakkor nagyon szomorúak lennének az alkotótársaival, ha mindössze a mostani két alkalommal láthatnák a nézők. A főbb szerepekben Gáspár Sándor, Lábodi Ádám és Egri Márta lesz látható, a díszlet, a jelmez és a vetítés Csontó András nevéhez fűződik. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában