Tájházkép Bakonybélből

2023.07.28. 14:00

"Eltesz mindent helyére" – konyhai hímzett felirat

Az ablakzugban borotvadoboz mellett támasztós tükör és szarufésű, árnyékot vet rájuk a függöny mintája – régiekről árulkodó tárgyak, tájházi csendéletek, melyek révén elképzeljük mindennapjaikat. Több helyen láthatóak hasonlók. Tájházkép sorozatunkban ezúttal az egykori módos gazda bakonybéli lakhelyét mutatjuk be.

Rimányi Zita

Fotó: Rimányi Zita/Napló

Tulajdonképpen két házat köt össze boltíves kapu, így az egykor a Hasprai-család bakonybéli lakhelyéül szolgáló épületek által közrefogott udvar manapság kézműves és más programok megrendezésére is alkalmas, a helyiségekben kiállításokat is rendeznek. Az ide látogatóknak rögtön feltűnik az oszlopsoros, ívelt részekkel ellátott tornác és a hagyományos bakonyi népi építészet szép példájához tartozik egy úgynevezett torkospajta is. A kiállított tárgyak közül érdemes megemlíteni a bakonyi famegmunkálás eszközeit, régi szerszámait és a konyhai berendezéseket. Hímzett falvédőt, szép és vicces feliratokkal mindenki látott, itt egy olyan is van, egy hosszúkás a mestergerendán, amely a rendrakásra emlékeztet. Az olvasható rajta: "Eltesz mindent helyére".

Tájházkép sorozatunkba várjuk olvasóink fényképeit, amelyeket valamelyik Veszprém vármegyében található tájházban készítettek, számukra érdekes tárgyak csendéletét megörökítve. Elküldhetik azokat a [email protected] e-mail-címre, hogy megjelentethessük a fotókat felületeinken. A legjobb az, ha megírják a történeteket, emlékeket, amik a látottak kapcsán eszükbe jutottak. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában