Händel Messiása jobbá tehet minket

2023.08.21. 20:00

Izsák atya: "A Hallelujához meg kell érkezni, meg kell érni"

"A Hallelujához meg kell érkezni" – utalt a Messiás című oratórium leghíresebb részére Händel művének bakonybéli előadása előtt Izsák atya.

Rimányi Zita

Három együttes együtt adta elő a Jézus életéről szóló barokk oratóriumot a bakonybéli monostor templomában

Fotó: Rimányi Zita/Napló

Baán Izsák, a bakonybéli Szent Mauríciusz-monostor perjele köszöntötte a koncertre összegyűlteket. Szavai szerint a Jézus életéről szóló zenei alkotás kapcsán leginkább a Halleluja kórus, az a dallam jut eszünkbe, amely örömet, megnyugvást fejez ki, és azt szeretnénk, ha életünkben mindig ilyen érzések lennének csak. Ám ehhez meg kell érni – jegyezte meg a szerzetes, és hozzátette: a zeneszerző nem szórakoztatni szerette volna Messiásával a közönséget, hanem jobbá szerette volna tenni.

Kihívás és küldetés, ezek voltak idén Szent István napjának hívószavai a bakonybéli bencés közösségben. Így a szertartások mellett Händel grandiózus barokk oratóriumának megszólaltatásakor ünnepelhettek a szerzetesekkel együtt az érdeklődők. Ez a neves zeneszerző főműve, 1742-ben mutatták be először Dublinban egy árvaház javára, és Händel életében kizárólag jótékonysági céllal adták elő. A szerző 1741 augusztusától foglalkozott a téma megzenésítésével, és mindössze huszonnégy nap alatt készült el vele. A Messiás szövegét Charles Jennens angol költő állította össze, a Messiás történetét meséli el. Leghíresebbé vált kórustételéről, a Halleluja kórusról Händel így vallott: „Azt hittem, a mennyországot látom, és benn magát a nagy Istent”.

A  bakonybéli templomban augusztus 20-án a két és fél órás koncertet három együttes – a Müncheni Bach Kamarakórus, az Orlando Énekegyüttes és a Budapest Bach Consort – együtt adta elő. A zenei program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Kultháló projekt keretében és támogatásával valósult meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában