Street art az aluljáróban

2023.08.24. 07:00

Sokszínű ősz vár ránk a Művészetek Háza jóvoltából

A Művészetek Háza Veszprém őszi programjairól szerdán sajtótájékoztatót szerveztek.

Juhász-Léhi István

Dohnál Szonja, Brányi Mária, Grászli Bernadett és Varga Richárd a sajtótájékoztatón

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere elmondta, az EKF kapcsán ez az év lehetőséget adott sok művésznek gondolataik bemutatására, a közönségnek pedig mindezek megismerésére. Az önkormányzati fenntartású kulturális intézmények jól helytálltak, minden tekintetben sokat gyarapodtak. Hangsúlyozta: a Művészetek Háza az egyik zászlóshajója mindennek. Ez a teljesítmény nemcsak erre az évre szólhat, erőt adhat a következő időszakra is. 

Grászli Bernadett, a Művészetek Háza Veszprém igazgatója először a street art projekt részleteit osztotta meg. Mint fogalmazott, az EKF nagymértékben megváltoztatta életüket, nem gondolták volna, hogy ilyen jelentősen hozzá tudnak járulni a város kortárs hangulatának növeléséhez. A projektet az aluljárókhoz vezették vissza, így a Veszprém Arénához terveztek művészeti díszítést. 

A megvalósításhoz nemzetközi pályázatot írtak ki, és a héten már elindul a megvalósítás is. Itt fog dolgozni mások mellett Hegedűs Babett és a Kolor Brigád, az Árvai Márton vezette All Caps kollektíva, de lesznek művészek Franciaországból és Olaszországból is. Sikerült bevonniuk városi szereplőket is a megvalósításba, nekik hála újabb három ponton fog street art projekt születni. A MÁV-nál a veszprémi állomás víztornya kap új festést, mindezek mellett az aluljáró kap díszítést, míg a V-Busz egy autóbusz matricázásával és a Haszkovón található sofőrpihenővel száll be a történetbe. 

A tájékoztató második felében Grászli Bernadett részletesen beszélt a ház szeptemberi programjairól, amiből más mellett kiderült: programfüzettel rukkoltak elő, benne nagyszerű kínálattal. Lesz Bojtor 90 a Várgalériában, Sigmar Polke a Csikász galé­riában, Peter de Thouars és Bernát András tárlata Ti­hanyban, míg a Dubniczay-palotában egy másik évfordulós kiállítás, Ézsiás 80 címmel. 

Varga Richárd, az EKF kulturális projektmenedzsere arról beszélt, hogy még idén szeretnék a Cholnoky családot bemutató street art alkotást átadni a városban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában