A vágyakozás szálai egy kiállítás képein

2023.09.27. 19:00

Keretkészítésnél leeső sarokdarabok a festőművész modelljei

Levendulabolygó, Frank Zappa találkozása Frank Zappával, Tájlépcső, Tájtükör, Reménysodró – csak néhány mű címe a Cseszneki Alkotó Társaság kiállításáról. Mutatják, hogy tagjai külön világot építenek filozófiai kérdések megfestésével, lerajzolásával.

Rimányi Zita

A Cseszneki Alkotó Társaság kiállítása Berhidáról átkerült Dombóvárra, ahol október 20-ig tekinthető meg

Fotó: CSAT/Szilvási Beáta

A CSAT, azaz a Cseszneki Alkotó Társaság munkáiból nemrégiben nyílt kiállítás Berhidán, és azóta a tárlat kibővítve átkerült a Dombóvári Művelődési Házba, ahol október 20-ig tekinthető meg. Pásztor János festőművész, a közösség művészeti vezetője korábban dolgozott, tanított, szakköröket, műhelyeket vezetett ezeken a településeken, s mivel jó szívvel emlékeztek rá, visszahívták, mutassa be műveit újra. Ő pedig vitte magával a CSAT tagjait, pontosabban munkáikat. Az alkotók beszéltek nekünk arról, milyen képeik kerültek be mostani vándorkiállításukba.

Pásztor János munkásságából áttekintést ad a tárlat, ugyanis láthatóak tájképei, vízábrázolásai, az is, ahogy művészként a cseszneki várra tekint. Portréi mellett ott vannak az úgynevezett gérekből alkotott kompozíciók, amelyek jó ideje leginkább izgatják. A képkeret készítésénél leeső sarok- és lécdarabokat hívja géreknek, ezek a modelljei, különféleképp összerendezve, hisz szinte bármi kirakható belőlük. 

Dósa György portréi kimondottan, harsányan színesek, pár vonaluk meghatározó, karaktert formál, címei szellemesek. Ő festette meg Frank Zappa találkozását Frank Zappával. Dencs Zsanett sorozatában az emberi arcokat emberi gondolatok misztikumával együtt ábrázolja, a vágyakozás szálait tudja olajképein megfesteni. Fekete Kata grafikákat, linómetszeteket, rézkarcokat készít. Németh Sarolta Kincső külön világot alkot, fogalmaz meg az ember utáni emberét. Az elgépiesedett létet jeleníti meg, például a levendulabolygón. Szilvási Beáta fotói pedig, ahogy megszokhattuk tőle – hiszen akár egy fatörzsben megsértődött arc formáját fedezi fel – különösek, rejtélyesek, mesemondók, és történetük szól például sziklakoboldról.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában