Könyvbemutató

2023.10.07. 11:00

Aranymetszés a Szent György-hegyen

Az Országos könyvtári napok keretében a Wass Albert Könyvtár és Múzeumban ismerhették meg az olvasók Kovács Ritát és első kötetét, az Aranymetszés című regényt.

Tóth B. Zsuzsa

Kovács Rita első, Aranymetszés című regényét Walla Barbara (jobbról) mutatta be Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A fiatal hegymagasi szerzővel szomszédja, a szintén magyartanár Walla Barbara beszélgetett. Az érdeklődőket Décsey Sándor igazgató köszöntötte, majd az író-olvasó találkozón a regény apró titkaira is fény derült. 

A főszereplőre, az ékszerész-művész hölgyre nem véletlenül esett a szerző választása, Kovács Ritát megihleti a művészet, és az alkotómunkát nagyon személyesnek érzi. Éppen ezért a szerkesztővel csak az írás elkészültekor osztotta meg sorait, bármilyen bizalmi viszonyt is ápoltak. Könyvének kéziratát azonban a szerkesztők mellett az elsők közt Walla Barbara is olvashatta. A szerző barátnője felhívta a jelenlevők figyelmét arra, hogy a kötet műalkotásokra, festményekre épül, amint az már a borító láttán kiderül. Az Aranymetszés cím pedig asszociatív, művészi tartalomra utal, regénycímként szokatlanul. A szerző műalkotások, festmények sorát vitte végig a regényen, szabályszerűséget nem követve, mégis, mint végül kiderült, önkéntelenül az aranymetszés szabályai szerint helyezve el azokat. Kiderült, hogy bár az aranymetszés maga az egyszerű, letisztult esztétikum, a kötet fő gondolata mégsem a regény közepén helyezkedik el. 

A képzőművészeti alkotások pedig Kovács Ritát írásra késztetik, azonban nem fűz magyarázatot a képekhez. Vallja, hogy az a jó, ha anélkül jelentenek azok a befogadó számára valamit. Bár az alkotások szerinte nem azért születnek, hogy megoldást adjanak életünk problémáira, de ha jól sikerülnek, hasonló segítséget is nyújthatnak a befogadónak.  

Amint az szintén elhangzott a rendezvényen, a regényben előtérbe kerülnek az emberi kapcsolatok. A főszereplők a Szent György-hegyen ismerkednek meg, az ékszerkészítő lány a klasszikus, régi értékeken alapuló világot jelképezi, a kézi munkát, míg az internetes munkából élő férfi egy másik világot képvisel. Közös munkáikon, életük állomásain vezet át a regény, bemutatva önismereti útjukat, életük múltbeli, feldolgozandó állomásait. Az író több helyszínre helyezte a cselekményt, a főhősök Budapesten dolgoznak, ugyanakkor a kötet egy másik szála időutazás a reneszánsz Velencébe, a kurtizánok, ötvösök, arisztokraták életét bemutatva. 

Kovács Rita idegenvezetőnek tanult, hogy megismerje Budapest épületeinek múltját. Ismereteit a kötetben is kamatoztatja. A regényben a reneszánsz Velence pompája, az ezredforduló utáni nyüzsgő Budapest és a Balaton összetéveszthetetlen atmoszférája keveredik. Nem klasszikus szerelmi történetet kívánt leírni, annál jóval nagyobb hangsúlyt fektetett a lélektani részekre. A kötet sikerét bizonyítja, hogy a második kiadás kapható már a könyvesboltokban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában