Őszi fesztivál

2023.10.11. 07:00

Festés indigóval: a pápai múzeum is csatlakozik az országos rendezvénysorozathoz

Jövő! Menő! Múzeum! címmel indult a Múzeumok Őszi Fesztiválja. Az országos rendezvénysorozathoz a Pápai Kékfestő Múzeum két tematikus hétvégével kapcsolódik.

Haraszti Gábor

A gyerekek nagy kedvvel vettek részt a látványos kísérletekben Fotó: Haraszti Gábor

Az idei koncepciót a tudomány és a technológia témakörök mentén alakították ki, ezen belül is kiemelt figyelemmel a természettudományok és a múzeum kapcsolódási pontjaira, valamint a tudományos eredmények hiteles kommunikációjára. A fesztivál keretében Pulay Krisztina, a nemesgörzsönyi általános iskola biológia-kémia szakos tanárnőjének vezetésével a gyerekek és szüleik többek között megismerkedhettek a hétköznapjainkban fellelhető festőnövényekkel, és titkosírásokat fejthettek meg. A múzeumban négy állomás várta az érdeklődőket.

– Színanyagokkal kapcsolatos kísérleteket hoztam el a napra, az első asztalon a vöröskáposztalével és a szódabikarbónával kapcsolatos teszteket végeztünk a gyerekekkel, amit nagyon élveztek. A másik állomáson a láthatatlan titkosírást tettünk láthatóvá, ezt úgy kell elképzelni, hogy mosóporos vízzel írtunk a lapra, amit az alkoholban feloldott kurkuma nevű fűszerrel tettünk láthatóvá. Ugyanitt egy tálba tejet öntöttünk, amibe ételfestéket csepegtettünk, ami egy szappanos fültisztítóval reakcióba lépett, ezáltal csodálatos színek tárultak elénk. Másutt a festőnövények neveit és a hozzá tartozó képeket kellett párosítani, az utolsó állomáson pedig egy különleges technikával a batikolásba nyerhettek bepillantást a gyerekek – mondta el a tanárnő.

Fotó: Haraszti Gábor

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának következő programját október 14-én, szombaton 10 órától az újrahasznosítás jegyében rendezik meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában