Koala a Bakonyban

2023.10.25. 08:00

Megjöttek az erszényesek Zircre, és év végéig itt is maradnak (képgaléria)

Koala és más erszényesek érkeztek a Bakonyba, így közelről megismerkedhetnek kinézetükkel az érdeklődők. Megtudhatják például, hogy a kacsacsőrű emlős sarkantyújával mérgező szúrást ejthet, ősi védekezési forma ez, már eltűnt a modern emlősök fegyvertárából.

Rimányi Zita

Ausztrália színpompás és európai szemmel szokatlan kinézetű állatait december 31-ig lehet megismerni a zirci természettudományi múzeumban

Fotó: Rimányi Zita/Napló

Ausztrália állatait bemutató kiállítás nyílt a Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeumban, Zircen. Az ötödik kontinens élővilágának különlegessége földtörténeti szempontból korai elszigeteltségéből adódik. Olyan érdekes állatok élnek rajta és láthatók a tárlaton, mint a koala, a kúszókenguru, a kacsacsőrű emlős, az erszényes nyest és az erszényes ördög. Színpompás madarak, kakaduk és más papagájok szintén sorakoznak a vitrinekben. Megtudhatjuk a tablókról többek között, hogy Sydneyben az őshonos növények jellemzően drapp-olívzöld színűek.

A kacsacsőrű emlős sarkantyúja párzás idején mérget termel, aminek a nőstényekért vívott harcban van szerepe, ősi védekezési forma, ami mára eltűnt a modern emlősök fegyvertárából. Furcsa szerzet egyébként is a kacsacsőrű, ugyanis tojással szaporodik, ami hüllőeredetére utal, ugyanakkor szőr borítja testét. Tojásai – akárcsak közeli rokonainak, a hangyászsünöknek – egy-másfél centiméteresek, azokból kikelő utódait az anyaállat anyatejjel táplálja. A fejletlen újszülött egyed a hangyászsünöknél még jó ideig a felnőtt állat hátrafelé nyíló erszényében nevelkedik.  

Még számos ehhez hasonló érdekességről szolgál tanúbizonysággal a Múzeumok Őszi Fesztiválja országos programsorozata keretében nyílt kiállítás, amely december 31-ig tekinthető meg a zirci természettudományi múzeumban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában