Kötetbemutató

2023.10.30. 14:00

Versek a szülőföldről, az elvesztett értékekről

Józsa Károly amatőr költő Hulló őszi falevelek című verseskötetének bemutatójára megtelt a közösségi ház Ajka-Tósokberéndeken.

Tóth B. Zsuzsa

Az est háziasszonya Csendesné Bosits Éva volt

Forrás: Györkös József

A csöglei szerzőt Csendesné Bosits Éva kérdezte életéről, írásairól. Az est során kiderült, hogy gyermekkora óta faragja a rímeket. Nagy hatással voltak rá iskolai tanárai, az általános iskolában a magyartanár, Balog Géza, a középiskolai évek alatt pedig Horváth Szilveszterné Daru Erzsébet tanította a magyar nyelvet. Versei a szülőföldről, családról, természetről, az élet nehézségeiről szólnak. Jellemző költészetére az egyszerűség, a természetesség. A megjelent kötet 75 oldalon, öt fejezetben 39 verset rejt, Burján Károly szerkesztése mellett. A könyv borítóját Bakonyiné Nyitrai Gizella tervezte, az ajánlást pedig Horváth Tibor tanár, a Fekete István Irodalmi Társaság elnöke írta, aki maga is többkötetes szerző.

A könyvbemutatóra megtelt a közösségi ház
Forrás: Györkös József 

Józsa Károly versei közül a legkedvesebbek a családot, a baráti kört, a közösségeket mutatják be őszintén, optimistán. 

Az esten néhányat a hallgatóság megismerhetett Oravecz Edit és Némethné Péntek Zsófia előadásában, akik a hozzájuk írt költeményeket mondták el. Vajai Károlyné a tósokberéndi templom tornyának közelmúltbeli leégéséről szavalt, Tóth Zoltánné a Tósokberéndért Egyesület disznóvágását idézte fel egy versben. A Pohárpanasz című költeményt Csendesnétől hallhatták a jelenlevők. 

A szerző a könyvbemutató végén dedikálta kötetét
Forrás: Györkös József 

A költő a 200 éve született Petőfi Sándorról is megemlékezett, de verset írt a gombagyűjtésről, Európa szenvedéseiről is, utóbbit Vajai Károlyné adta elő. Végül maga a szerző Ábrányi Emil versét mondta el Vajainével közösen. Egykori osztályfőnöke, Horváth Szilveszterné Daru Erzsébet pedig méltatta egykori diákja kötetét. Ozorai Sándor festő egy alkotásával lepte meg Vajai Károlyt. 

Az esemény baráti beszélgetéssel zárult. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában