Ézsiás 80 kiállítás

2023.10.02. 17:30

Világok találkozása a Magtárban

Hatalmasat téved, aki azt hiszi, hogy világraszóló művészeti alkotások kizárólag impulzív nagyvárosi környezetben születhetnek. A kisváros, pláne a falu pedig ebből következően csak reménytelenül maradi, provinciális lehet. A 80. évét most augusztusban betöltött Ézsiás István hihetetlenül gazdag életművénél jobb cáfolat aligha létezhetne erre.

Hankó András

A kiállítása október 29-ig látható Veszprémben, a Dubniczay-palota Magtárában.

Fotó: Hankó András/Napló

A Veszprém és Vas vármegyék határán fekvő Vinár, Ézsiás István szülőfaluja eldugott helynek számít. Jellemzően nem az ilyen kicsiny falvakból indulnak útjukra az avantgárd, mindig az újat, az előre mutatót kereső művészek. A közeli Pápát – ahol Ézsiás István középiskolás és fiatal éveit töltötte – sem a modern művészetek Mekkájaként számon tartott hely. Ám azért Pápán is akadtak olyanok, akik nagyon is tartották a lépést a legmodernebb művészeti áramlatokkal. Például a festő-, bábművész és rajztanár A. Tóth Sándor. 

Az ő képzőművész körében ismerkedett meg Ézsiás István a XX. századi irányzatokkal – hogy aztán örökre elkötelezze magát a progresszió, az avantgárd és a konstruktivizmus mellett. A ’60-as években járván, az út nem nyugat-európai akadémiákon folytatódott, hanem a Elekthermaxnál, a karosszérialakatos-műhelyben és a MÁV-nál. Itt viszont kitűnő lehetőség adódott a fém, a fémmegmunkáló eszközök és eljárások megismerésére, ami a későbbiekben nagyon jól jött. 

A vasútba gyermek- és ifjúkorában beleszeretett Ézsiás István az egykori nagy vasútépítő, Baross Gábor (1848-1892) közmunka- és közlekedésügyi miniszter tiszteletére készített konstruktivista alkotásával
Fotó: Hankó András/Napló

Ézsiás István azután több évtizeden át a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum restaurátoraként dolgozott, közben a kortárs művészeti tárlatok szinte elmaradhatatlan kiállítója volt. A szobrászatba a világhírű, magyar származású, akkor már régóta Rómában élő Amerigo Tot hatására szeretett bele, akivel személyesen került közelebbi ismeretségbe egy több hónapos itáliai tartózkodása alatt. Az egész világot átölelő, Rómától, Párizstól és Duisburgtól az argentínai La Platán át egészen Dallasig ívelő pályafutása ekkor vett igazán lendületet.

Veszprém után sokáig Győrben, majd Budapesten élő festő- és szobrászművész számtalan magyarországi művésztelep és szimpózium résztvevője és alapítója. Ezek közül különösen büszke a Veszprém vármegyei, hubertlaki Bakonyi Faszobrász Művésztelepre, az Ajkai Alumínium Szimpóziumra és a balatonfűzfői Műanyag Synposionra, valamint az Olaszliszkai Művésztelepre. A több rangos nemzetközi – köztük a MADI és a FIDEM –, valamint hazai művészcsoport és -társaság tagjának kiállítása október 29-ig látható Veszprémben, a Dubniczay-palota Magtárában. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában