Olvasónktól

2023.11.13. 17:00

Halottak napi megemlékezés Verdi Requiemjével

Verdi Requiemjét hallhatta a közönség november 3-án a Pannon Egyetem aulájában. A csodálatos zenemű előadására a Veszprém Város Vegyeskara Egyesület rendezésében, EKF-támogatással került sor.

Veol.hu

Giuseppe Verdi – a 19. század, sőt az egész zenetörténet egyik legnagyobb operaszerzője – gyászmiséjét két szeretett honfitársának halála ihlette. Rossini tiszteletére 1868-ban először az utolsó tétel: a Libera – született meg, majd öt évvel később Manzoni, a forradalmár költő halálára komponálta meg a teljes liturgikus sorozatot. A Requiemet 1874-ben a milánói San Marco székesegyházban mutatták be Verdi személyes vezénylete alatt, és a mű népszerűsége azóta is, idestova 150 éve töretlen. Ennek titkát a szöveg drámaiságának gazdag, színpompás megjelenítésében, a szinte „operai” dallamok áradó erejében, az emberi élet törékenységével, végességével, a hit fényében való szembenézés őszinteségében találjuk. A mintegy 90 perces gyászmise szétfeszíti a templomi szertartások kereteit, ezért leginkább hangversenytermekben szólal meg. 

Így került sor most Veszprémben a mű ünnepi előadására Veszprém Város Vegyeskara és muzsikus partnerei együttműködésével, majd 4-én a budapesti Zeneakadémián a Semmelweis Egyetem szervezésében.

Az előadásokon közreműködött a Medikus Zenekar (művészeti vezető: Dubóczky Gergely), a Semmelweis Egyetem Kórusa (karnagy: Matos László), az ipolybalogi Szent Korona Kórus (karnagy: Molnár Ottó), Veszprém Város Vegyeskara (karnagy: Erdélyi Ágnes). Énekes szólisták Veszprémben: Miksch Adrienn – szoprán, Bakos Kornélia – mezzoszoprán, Bartos Barna – tenor, Dani Dávid – basszus. A budapesti előadás szólistái: Miksch Adrienn – szoprán, Schöck Atala – alt, Fekete Attila – tenor, Dani Dávid – basszus. Vezényelt: Dubóczky Gergely. 

Szabóné Antal Edit

Veszprém

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában