VeszprémFest

2023.11.24. 14:00

Húszéves fesztivál, ami ismertté tette Veszprém nevét a világban

A VeszprémFest elmúlt húsz évére tekintettek vissza a meghívottak a FOTON Audiovizuális Centrumban november 23-án tartott könyvbemutató során. Az est folyamán a fesztivál történetét elevenítették fel azok segítségével, akik ötletgazdaként, városvezetőként, országgyűlési képviselőként, fellépő művészként közreműködtek, részesei voltak bármilyen módon a nagyszabású, világhírűvé tett rendezvénynek.

Benkő Péter

Fotó: Nagy Lajos

A jubileumi könyvbemutatóra meghívták Navracsics Tibor területfejlesztési minisztert, aki beszédében hangsúlyozta, egy fesztivál másoknak szórakozás, de Veszprémnek hosszú távú befektetés, minőségi program. – Gazdasági tényező is, hisz ma már minden egyes befektetőért késhegyre menő küzdelem folyik, s a városok versengésében a Veszprémhez hasonló helyek maradnak térképen. A miniszter Mészáros Zoltán alapító-igazgatót a veszprémi közélet első olyan alkotójának nevezte, aki a fesztivállal emelkedő pályára tette a várost. – A fesztiválok hálózata tartja meg az európai kultúrát, a hasonló városok a gazdasági térképen megalkotják a jövő szövetségének hálózatát – hangsúlyozta.

Porga Gyula polgármester jól látta, hogyan változott évről évre ez a kultúrával ’megfertőzött’ város. – Eleinte másként néztünk a VeszprémFestre, aztán minden év és fesztivál kicsit jobbá tette a várost. A szervező sikere egy csapat sikere, hiszen ez csapatjáték, ahogy az EKF is az. A polgármester a csapatjátékosoknak megköszönte, hogy itt az álmok megvalósultak.

Mészáros Zoltán visszaemlékezett az indulásra, beszélt a kötetről, amit a jubileum kapcsán adtak ki. Ennek szerzője, Gellért Gábor rádiós-televíziós szerkesztő megjegyezte, magát nem nevezi írónak, ezért is lepődött meg a megtisztelő felkérésen. – Ez a csodás város olyan környezetet ad a fesztiválnak, ami máshol nem jönne létre, de az ötletgazda nélkül sem, neki volt ehhez megfelelő csapata, mely nem ismer lehetetlent – mondta el.

Mészáros Zoltán beszélt még a fellépőkről, a helyszínekről, sztorikat mesélt, majd felkérte Miklósa Erika operaénekesnőt, aki érzelmekkel fűtött visszaemlékezésében nem kis irigységgel szólt az elmúlt húsz évről, reményének adva hangot, hogy tud még növekedni a fesztivál, miközben megtartja bensőséges hangulatát. – Nagyszerű, hogy vidéken történik mindez, ahol él egy ember, aki igyekszik megtartani a rendezvény természetességét, nemzetközi színvonalát.

A fesztivált nem csupán a neve, de az teszi veszprémivé, hogy minden veszpréminek van élménye róla. Ezeket legjobban tükrözi az a film, mely a VeszprémFest két évtizedéről készült, s amit Bárány László rendező-operatőr neve fémjelez. Ő arról beszélt, kevés dolog képes húsz év távlatában összefogni embereket, várost. A film célja kikerekíteni, amit sokunknak jelent ez a csoda, mondta el, majd a meghívottak ízelítőt kaptak a fimből egy előzetes megtekintése során. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában