Újságunk újrahasznosítása

2023.12.02. 09:00

Ökolámpák és humoros szobrok készülnek Németbányán a Naplóból

A Napló, ha áttételesen is, de része lett a németbányai értéktárnak. Lapunk ezt a bakonyi faluban élő képzőművésznek köszönheti, aki az újság nyomtatott példányaiból ökolámpákat, humoros szobrokat készít. Örülünk, hogy segíthetünk az alkotásban, hiszen ez kreatív újrahasznosítás.

Rimányi Zita

Tóth András papírszobrai egy helyi kiállításon

Fotó: olvasó

„A Naplóban olvastam a cseszneki fémszobrászról,  Rónaszéki Zoltánról, megírták, hogy művei festésekor – az újrahasznosítás jegyében – kiolvasott Naplókat használ. Rögtön eszembe jutott, hogy nekünk is van egy művészünk, aki hasonlóképp tesz mosolygásra késztető, groteszk szobrainál. Tóth András grafikus, szobrász munkássága 2021 óta Németbánya értéktárának része. Szeretném, ha néhány Naplóból készült ökoszobrát a Napló is bemutatná. Ezek az alkotások a címükkel együtt válnak igazán mosolyfakasztóvá" – írta lapunknak Kiss Albertné Éva. Tényleg így érthetőek meg könnyen a németbányai képzőművész szobrai, nála mást jelent a madárperspektíva, a hallójárat, a jegyespár és a képmutatás is, mint elsőre gondolnánk. Az pedig kimondottan jó érzés számunkra, hogy használati tárgyakat szintén készít újságunk papírjából, nagyon szépek például lámpabúrái. 

Olvasónktól tudjuk azt is, hogy a Németbányán élő, 25 éve alkotó képzőművész autodidakta módon kezdett el rajzolni. Karikatúrái – a helyi, a hazai kiállítások mellett – a világ számos országában láthatóak voltak, közülük néhánnyal díjat nyert. Annak ellenére, hogy ötleteit sokszor a magyar nyelv játékossága ihleti, az, hogy viccesen is értelmezhetők szavaink. Szatirikus grafikák mellett groteszk szobrokkal foglalkozik. Utóbbiak készülnek az újrahasznosítás jegyében a Naplókból, különleges technikával. A képzőművészet olyan ágát műveli, amelyet kevesen űznek: művei a hozzájuk rendelt gegekkel kacagásra késztetik a tárlatlátogatókat. „Ebben az egymásnak feszülő világban úgy kell a léleknek a humor, mint a testnek a levegő! Bízzunk abban, hogy a művész kiolvasott újságjai ezután sem a szelektívben végzik!" – fogalmazott Éva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában