Elhivatott emberek

2024.01.25. 19:58

Az Agóra Veszprém Kulturális Központ együtt ragyog a régióval

A mögöttünk hagyott EKF-év apropóján legyünk stílszerűek: az Agóra Veszprém Kulturális Központ együtt ragyog a régióval. A Bessenyei György-díjas, a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozatával kitüntetett Neveda Amália igazgatóval a ház óévét értékeltük, azonban, ahogy lenni szokott, sok más is szóba került.

Juhász-Léhi István

Neveda Amália, az Agóra igazgatója

Fotó: Nagy Lajos/Napló (archív)

– A tavalyi év sajátossága volt, hogy az Európa Kulturális Fővárosa-programból mi is kivettük a részünket, mert a Jutasi úti lakótelep kiemelt célterületként jelent meg az EKF programjai között is – mondta a közművelődési szakember. 2021 óta, három éven keresztül szerveztük az EKF-es programokat. Az egész a közösségfejlesztéssel indult a lakótelepen, amelynek a hozománya lett a Jutasi piknik. Nagyon színes volt a program, mint ahogyan a tavalyi nemzetiségi fesztivál is – tudtuk meg.

– Bemutatkozási lehetőséget biztosítottunk a Veszprémben működő nemzetiségeknek, amelyek vagy az anyaországukból hoztak fellépő művészeket, vagy az országon belülről – mondta Neveda Amália. – Nagyon színes és tartalmas két napot valósítottunk meg augusztus közepén.

Kiderült az is, hogy az Agóra egy multifunkcionális prezentációs eszközt is kapott, amely mozifilmek vetítésére is alkalmas. Ehhez kapcsolódóan programokat is szerveztek, rendezőkkel és színészekkel beszélgettek a szervezők, és az Agóra filmklubja erre a folyamatra épült rá. Ám az EKF-en túl is tartottak rendezvényeket.

Az említett filmklub mellett számtalan civil szervezet és egyesület tartja foglalkozásait az intézményben. Van Ricsi bácsi játszóháza csakúgy, mint színháztermi programok, iskolai gálaműsorok, tanfolyamok és képzések. Nyáron 11 tábort szerveztek 186 gyermek részvételével. A Táborállás parkban is rendeztek programokat, és szeptemberben átadták a megújult helyszínt, amelynek az első rendezvénye már a piknik volt.

– Még egy gondolat 2023 kapcsán: több rendezvénynél az Agóra nem szervezőként, hanem befogadó helyszínként szerepelt – fogalmazott. Így mutatták be az Agórában például Bereményi Géza Apacsok című darabját. De náluk is volt pár előadás a táncfesztiválból, vagy az angol nyelvű drámafesztiválból, amelyet az Eötvös Károly Megyei Könyvtár szervez.

Szerinte ez a kultúra lényege. Az, hogy egy önszerveződő csoport, amely kezdetben kap egy kis segítséget, a végére önállóan is működni képes, mindenféle támogatás nélkül. Ilyen náluk a Paracord műhely is, amely tavaly egy évig önállóan működött, és idén megint folytatódik.

Beszélgetésünk óta sem állt meg az élet, hiszen január 22-én, a magyar kultúra napján Pannonhalmán átvehették a Minősített Közművelődési Intézmény címet, immár második alkalommal. 

Az Agóra Veszprém Kulturális Központ ismét elnyerte a Minősített Közművelődési Intézmény címet, amit a Magyar Kultúra Napján vehettek át 
Forrás: Agóra Veszprém Kulturális Központ / Facebook

Ez az elismerés azt jelenti, hogy a kulturális intézmény a megadott szempontok alapján dolgozik, átgondolja tevékenységét. A pályázatot minden évben a minisztérium írja ki, és az intézmény feladata azt elkészíteni. Ezt nagyjából úgy kell elképzelni, hogy egy 100 oldalas dokumentumban jellemezni kell a vezetést, az emberi erőforrást, a menedzsmentet, a stratégiát. Az idei év volt az első, amikor a címet elnyerő pályázók 500 ezer forintban részesültek a Kulturális és Innovációs Minisztériumtól.

Ha már számok: mindent egybevetve harmincan tesznek az Agóráért nap mint nap, de hozzájuk tartozik Gyulafirátót is és Kádárta is, ha közművelődésről van szó.

– Nem rendezvényt szeretnék kiemelni, hanem azt, hogy csapatban dolgozunk, együtt – hangsúlyozta Neveda Amália. – A legjobban tavaly a nemzetiségi fesztiválon éreztem magam, mert a kollégákkal két napon át reggeltől estig együtt voltunk. Nagyon jól sikerült a rendezvény is, miközben többünkben megfogalmazódott, hogy visszajöttek azok a régi emlékek, amikor például a Gizella-napokat mi szerveztük, vagy az augusztus 20-ai ünnepséget. Mindenki ismerte mindenkinek a programját, hogy ki miért felel, de mégis együtt voltunk.

Kiderült: az Agóra költségvetése februárban lesz meg, addig tervezni tudnak. A munkaterv elkészült, hogy mi fog megvalósulni belőle, az hamarosan kiderül. Szeretnék a Gyere a parkba! elnevezésű programot, a családi napot megrendezni, mint ahogyan a prevenciós napot is, mert ezek sokak kedvencei. A munka nem áll le, hiszen a nyári táborok előkészítése már folyamatban van.

– Kiemelten fontosnak tartjuk a szüneteket, amikor mindig szervezünk a gyerekeknek foglalkozásokat, készülünk tanfolyamokkal, újdonságokkal is – árulta el. – Nagyon sok színháztermi programunk lesz, megkerestek bennünket stand-up-előadókkal, könyvbemutatókkal.

Természetesen szó esett a Váci Mihály Irodalmi Színpadról, amelynek 65. születésnapját tavaly decemberben ünnepelték. A Liszt Ferenc Kórustársaság és az irodalmi színpad egy közös színháztermi produkció létrehozását tervezi, amelynek bemutatója júniusban várható.

Nem lehetett nem kihagyni az Agóra kapcsán a Veszprémben rendkívül aktív nyugdíjasklubokat. Ennek kapcsán elhangzott: már délelőtt jönnek a szépkorúak, a nap első fele a táncról szól. Olyannyira, hogy a Bónusz Szenior Klub tagjai heti négyszer táncolnak. Rajtuk kívül még 22 nyugdíjasklub tartja az Agórában a foglalkozását.

– Aki a kultúra területen dolgozik, az nagyon elhivatott; ez az elhivatottság látszik a kollégákon is – jelentette ki az Agóra vezetője. – A személyes kapcsolatok nagyon fontosak. Vannak, akik bejönnek, hogy, mondjuk, kicsi volt a terem, és legközelebb próbáljunk meg nagyobbat biztosítani. És segítünk nekik, bármilyen kéréssel is jönnek. Ez az intézmény működésének a titka. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában