Pannónia Fotószalon

2024.01.21. 16:00

Visszahozhatatlan pillanatok (képgaléria)

Portrékkal, tájképekkel, elgondolkodtató kompozíciókkal, színes és fekete-fehér alkotásokkal is találkozhattak az érdeklődők az Agóra Veszprém Kulturális Központban hétvégén megnyílt XXII. Pannónia Fotószalon és XII. Pannónia Diaszalon kiállításon.

Király Ferenc

Mátyus Károly, a házigazda Bakony Fotóklub vezetője és Ovádi Péter országgyűlési képviselő

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

A dunántúli műhelyek tagjai 1255 pályamunkával neveztek – képeiken, a „masináik” lencséin keresztül mindenkihez közelebb kerülhet környezetünk valósága.

A magyar kultúra napja programsorozat részeként megrendezett tárlat felvezetéseként Mátyus Károly, a házigazda Bakony Fotóklub vezetője, a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) alelnöke felelevenítette, hogy 1978-ban hét dunántúli klub – köztük a veszprémi – Székesfehérváron megalapította a fotófórumot, majd annak művészeti részeként a szalont. A klubok 1990-ben hozták létre a diaszalont, és 2006-ban írták alá azt az együttműködési megállapodást, aminek értelmében 2008-tól határon túli közösségek is csatlakozhattak a szervezethez.

– Szerencsések lehetünk itt Veszprémben és környékén, hogy ilyen gyönyörű helyen lakhatunk, erről a fotósoknak köszönhetően bizonyítékaink is vannak. De azért is jó itt élni, mert akadnak közösségek, melyek összetartanak és kiemelnek bennünket a térségből. A több évtizedes hagyománnyal rendelkező Bakony Fotóklub is ilyen. Köszönjük Mátyus Károly proaktivitását, innovativitását, hogy csapatával jelen vannak Veszprém civil életében – mondta megnyitójában Ovádi Péter országgyűlési képviselő. Horváth Imre, a MAFOSZ elnöke szintén háláját fejezte ki a házigazdáknak, majd arról beszélt, hogy zsűrizéskor mindig az embert keresi a képek mögött, rá kíváncsi, valójában nem is az érdekli, ami a képen van, hanem, ami nincs. Mint aláhúzta: ilyenkor arra keresi a választ, hogy az illető tud-e olyat mutatni, amit eddig nem látott, ami különleges és egyedi.

Hazánk egyik legrégebbi és legrangosabb, témamegkötés nélkül kiírt fotópályázatára ezúttal rekordszámú nevezés, 1255 mű érkezett, s mint Mátyus Károly jelezte: a zsűri nehéz helyzetben volt. A fotószalonra végül 61, míg a ma már nem hagyományos, az idő múlásával digitálissá alakult diaszalonra 91 magas színvonalú felvételt fogadtak el. Mindkét kategóriában a nagybecskereki Vladeta Milojevic nyerte el Veszprém város különdíját, a diaszalon vándorserlegét a győri, a fotószalonét pedig a maribori fotóklub érdemelte ki.

A jelenlévők az eseményen Felföldi Gábor, a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad előadóművészének tolmácsolásában meghallgathatták Berczik Árpád Egy fotográfus életéből című művét. A visszahozhatatlan pillanatokat megörökítő, lelket és szenvedélyt ábrázoló, néha emlékezni segítő fotók február 11-ig tekinthetők meg az Agóra kiállítótermében, valamint az első és második emeleti társalgóban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában