Csetényi viseletek

2024.01.21. 19:58

Megnéztük, hogy álltak száz éve vándorfotográfus kamerája elé a bakonyiak (képgaléria)

Egy arcon sem fedeztünk fel egy félmosolyt sem, sőt, némelyik tekintet kemény sorsot tükröz, ám szép viseleteket is megörökített a vándorfotográfus, aki száz évvel ezelőtt járt Csetényben, hogy családtagokat fényképezzen le együtt. Most képei a falu kastélyában láthatók.

Rimányi Zita

A magyar kultúra napja alkalmából nyílt meg a Csetényi viseletek az 1910-1925 közötti időszakban című fotókiállítás

Fotó: Rimányi Zita/Napló

A Bakonyban a falvakat járt egykori vándorfotográfusról azt tudjuk, hogy üveg negatívra dolgozott. Ennek köszönhető, hogy napjainkban nagyon jó minőségű nagyításokat lehetett készíteni fotói alapján. Elhunytakor került hagyatéka, így a Csetényben lencsevégre kapott képei is a Magyar Néprajzi Múzeum gyűjteményébe. Onnan kérték el egy kiállítás rendezése végett a csetényiek. A Holitscher-kastély és Látogatóközpontban megnyílt tárlat fotográfiáin így megfigyelhető, hogy 1910 és 1925 között milyen volt a falubeliek ünnepi viselete, azok a ruhák, amikben a templomba jártak. Ezeket már szabó készítette, nem maguk a háziasszonyok varrták és az anyagát is úgy vették meg. A legtöbb sötét árnyalatú, barna vagy fekete, csak a gyerekek, a fiatalok, a konfirmálók ruházatában jelentek meg világos színek, főként a fehér, olykor mintával.

Akkoriban nem volt külön gyerekruha, a felnőttek öltözetének kicsinyített változatát hordták a nebulók. A családok fotózásának szintén más volt a divatja, nem volt szokásban a mosolygás, a spontaneitás, azért sem, mert fontos volt, hogy akik a kamera elé álltak, hosszabb ideig mozdulatlanok maradjanak. Láttuk rajtuk, felsőiken az enyhén puffos ujjakat, a mellvonal fölötti ráncolásokat, a díszítésként levarrt hajtásokat, az eladósorban lévő lányokon a csinosabb öveket.  

A kiállítás képei mellett pár bábura, fogasra raktak ki viseletek. Ezeket a Bujka Kulturális Egyesület adta kölcsön, a fellépőruhái közül és pár eredeti darab, szép öltözet került a tárlat anyagába átmenetileg a helyi tájházból. Odatettek melléjük ruházkodáshoz, öltözködéshez kapcsolódó használati tárgyakat, rokkát, kenderkócot, cipészszéket, csizmalehúzót, sámfát. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában