Évforduló

2024.01.24. 10:00

Vajda Péterre emlékeztek Vanyolán

Januári születési évfordulója alkalmából Vanyolán idén is megemlékeztek tisztelői Vajda Péter reformkori irodalmárról, aki Petőfi Sándor, valamint az 1848/1849-es események előfutárának tekinthető.

Haraszti Gábor

Vajda Péter emlékportréja alá helyezték el az emlékezők a koszorúkat Fotó: PVE

A helyi önkormányzat szervezésében tartott megemlékezéshez ezúttal is csatlakoztak a pápai Petőfi Városbarát Egylet Vajda Péter Emlékház Baráti Körének önkéntesei, a lovászpatonai Bánki Donát Általános Iskola diákjai, továbbá a Vanyolai Asszonykórus tagjai, akik verses-dalos műsorukkal színesítették az ünnepi rendezvényt.

A vanyolai Vajda Péter Emlékház néhai tisztaszobájában gyülekezett a szépszámú emlékező, akiket a Himnusz hangjai után Strommerné Bíró Hajnalka kulturális munkatárs köszöntött, majd Varga Rita polgármester üdvözlőbeszéde következett. A községvezető kiemelte, idén 205 éve annak, hogy a vanyolai nincstelen jobbágyszülők fia 1819-ben a soproni evangélikus főiskolára került, ahol kitűnően tanult. Vajda 1834-ben Németországban és Angliában tett utazásokat, majd a Lipcsében megjelent Garasos Tár című korabeli, népszerű ismeretterjesztő lap szerkesztőjévé vált. 

A PVE Vajda Péter Emlékház Baráti Körének katalizátora, Kerecsényi Zoltán lokálpatrióta a polihisztornak a természet szépségeit, a szabadság eszméjét és nem utolsósorban istenkeresését kifejező elbeszéléseiből, prózai költeményeiből idézett máig megfontolandó részleteket. 

Mint összefoglalójában hangsúlyozta, a csak harmincnyolc évet élt Vajda Péter újra és újra alaposan szemügyre vette az őt körülvevő dolgokat; olyanokat, amelyek nem emberi kéz termékei: az égitesteket, a hegyeket, a folyókat, a növény- és állatvilágot. 

– Kellő bölcsességgel, türelemmel, vigasszal, biztonságérzettel morfondírozott, írt mindezekről, érezve, tudva, hogy nincsen egyedül az univerzumban. Bizony, nem volt hitetlen ember, víziói egy jobb, élhetőbb jövendőről nem voltak alap nélküliek – nyomatékosította Kerecsényi Zoltán. 

A 2024. évi, Vajda Péter emléke előtt tisztelgő program gyertyagyújtással, koszorúk elhelyezésével zárult az emlékház falai között. A tisztelet koszorúit Baloghné Pölöskei Hedvig jegyző, Varga Rita polgármester, Kerecsényi Zoltán lokálpatrióta, Fehér Mária nyugalmazott címzetes főjegyző helyezte el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában