Kultúrkincs

2024.02.18. 20:00

A Bakonyból érkezett, a Bakonyba került vissza a cifraszűr

A Szentgáli Kurázsi Alapítvány sikeresen pályázott korábban a Nemzeti Kulturális Alap Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert Hálózata programba, melynek támogatásával gazdag rendezvénysorozatot valósítottak meg tavaly Szentgáli Kultúrpajta néven. Ennek folytatásaként készült el az 1896-os világkiállításon szerepelt szentgáli cifraszűr rekonstrukciója, melyet február 17-én mutattak be a településen.

Benkő Péter

A szentgáli cifraszűr a Bakony legtechnikásabb darabjának nevezhető – mondta el Soós Margit

Fotó: Benkő Péter

A cifraszűr rekonstrukcióját Soós Margit népi iparművész készítette, aki az ünnepségen lapunknak elmondta, a bakonyi kultúrkincs eredetijét a Néprajzi Múzeumban őrzik, s évekkel ezelőtt kapta azt a felkérést, készítse el az eredeti hű másolatát. 

– A most elkészült és bemutatott cifraszűr-rekonstrukció anyagában, technikájában, mintáiban, az ujjak lezárásában teljesen azonos az eredetivel. Házi szőtt posztóból készült bő három hónapon át, napi tizennégy-tizenhat órás munkával.

A népi iparművész hozzátette, a legnagyobb kihívást az egykori technika megfejtése, ennek mai megoldhatósága jelentette számára. A szentgáli cifraszűr a Bakony legtechnikásabb darabjának mondható, tekintve a hímzését, a rátéteket, melyeket együtt készítve alkalmazott Soós Margit, aki egyedül, kézi munkával alkotta meg a rekonstrukciót, mely így teljesen hiteles.

Buzás-Jáger Anikó és Soós Margit mutatja a tíz kilogramm súlyú viseletet
Fotó: Benkő Péter

Bodor Dezső Károly a Szentgáli Kultúrpajta rendezvényeit magánszemélyként támogatta. Az ünnepélyes bemutatón elmondta, Csíkszentdomokoson járva sikerült szereznie posztóanyagot, s akkor határozta el, a cifraszűrt Szentgálon kell látniuk a szentgáliaknak, hiszen a darab egy „költemény”, bizony, ebben jártak őseink. 

– Ezek a dolgok kapaszkodót adnak a mai, összezavart világban, hogy legyen egy határozott képük az embereknek önmagukról. Ha erre és az egyéb örökségeinkre ránézünk, érezhetjük, van mihez igazodni – hangzott el.

Az eseményen alkalom nyílt bárkinek magára ölteni és kipróbálni a szentgáli cifraszűrt. 

A rátétek miatt ma úgy mondanánk, ez egy 3D-s darab
Fotó: Benkő Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában