Legyen egy fesztivál! – és legyen egy film. Mindkettő meglett

2024.02.07. 09:00

Már vetítik a VeszprémFeszt húsz évét bemutató filmet

A Foton Audiovizuális Centrumban mutatják be a nagyközönségnek február 8. és 11. között a Legyen egy fesztivál! című, a VeszprémFest húsz éves történetét összefoglaló filmet, amit Bárány László rendező neve fémjelez. Ő a legelső, 2004-es koncerttől kezdve dokumentálja az európai prémium-zenei fesztivál-vérkeringés eseményévé érett VeszprémFest programjait. A filmrendezővel beszélgetünk a fesztiválhoz kapcsolódó két évtizedes munkáról, a közben szerzett tapasztalatairól és a filmről.

Benkő Péter

A Foton Audiovizuális Centrumban mutatják be a nagyközönségnek február 8. és 11. között a Legyen egy fesztivál! című, a VeszprémFest húszéves történetét összefoglaló filmet

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Több mint száztíz előadást hallhatott az összesen több mint 220 ezer látogató, aki százharminc nemzetközi sztár fellépésén gazdagodott páratlan koncertélményekkel. A film erről, és a zene közösségformáló erejének legszebb pillanatairól szól, miközben koncertrészletekkel, interjúkkal, visszaemlékezésekkel idézi fel a húsz év pillanatait. Bárány László már előzőleg több koncertfilmen dolgozott, amikor felkérték az elkészítésre. Ahogy elmondta, rengeteg nyersanyagból állt össze a kész film, igen sok időt vett igénybe a szerkesztés, az utómunka. A stáb egyik része, például Kassai Róbert hangmérnök – egyébként zeneszerző is – fővárosi, a másik részük tehetséges helybeliek, akik a kezdetekben huszonévesek voltak, ma már három-négy gyermekes családapák. Együtt nőttek a fesztivállal! A film húsz éves stáblistája így összesen negyven-ötven nevet tartalmaz.

– Már a forgatásokon nagy kihívásokkal kellett szembenéznünk, például amikor az utolsó pillanatban dőlt el, hogy szabadtéren vagy esőhelyszínen lesz a koncert. Ekkor „gyors kommandóként” átszereltük a berendezést, a kilométeres hosszban mérhető kábeleket, a hét-nyolc kamerát. Aztán az előadók sokszor kérték, bizonyos helyekről rögzítsük őket, de a nézők szempontjait is figyelembe kellett vennünk, ami újabb kompromisszumot jelentett.

A rendező elmondja, sok világsztárral könnyen együtt dolgoztak, jó fejek ők, mindegyik kicsit más, bár a menedzsmentjük igencsak védi őket. – Emlékszem Richard Bona fellépésére, ami viszont rendkívüli zenei élményt adott számukra is, nem bírtunk ülve maradni. A rendkívül barátságos előadó egyébként máshol is elmondja, a világ legjobb helye Veszprém. Vagy ott volt José Cura, akinek egy-egy mondata nagyon sokáig mocorog az emberben. Felejthetetlen pillanatok, megpróbáltuk belesűríteni a filmbe.

S vajon mennyire élvezi a filmes a koncertet? Kiderül, egy filmfelvétel általában folyamatos „válságmenedzselés”, mert bizonyos helyzeteket kezelni kell. – Míg a klasszikus filmgyártásnál ugye a rendező szava dönt, de egy ilyen volumenű koncerten megfordul a helyzet, muszáj volt lereagálnunk, ami történt.

Bárány László elmondja, a húsz év alatt egyetlen dolog nem változott – a VeszprémFest fellépői folyamatos, állandó, rendkívül magas minőséget képviselnek. – Változott viszont az, hogy a fesztivál beírta magát a nemzetközi fesztiválok sorába, van múltja, híre az előadók között is. A másik változás, hogy a fesztivál mára nem egymás utáni koncertek sorozata, sokkal több ennél, Veszprém életének részévé vált. Abba belegondolni, hogy történt egy csoda, megszületett valami, amit kevés dolog adhat meg egy városban, az fantasztikus kohéziós erő közönségnek, munkatársaknak. Együtt nőttünk a fesztivállal, akik fiatalon kezdtek el a felvételeknél sertepertélni, ma már filmművészeti egyetemet végzett művészek. A filmben nagyjából negyven előadó szerepel, bár elképesztő mennyiségű anyag maradt ki, mégis egyfajta katalógusa a történetnek. Amy Macdonald dalának egyik sora ihlette a címét, mely arra utal, hogy a csúcsminőséget képviselő világsztárok, ha nincsenek mellettük olyan emberek, akik megteremtik számukra a feltételeket, hogy a közönség elé tárhassák tehetségüket, nem volnának ismertek. Tehát ők rá vannak utalva a technikai személyzetre, ahogy mi az előadókra. Bár sajnos vannak fellépők, akik már nem jöhetnek el, viszont elmondhatjuk, hogy itt voltak, ez a húsz év megadta, hogy velük dolgozhattunk, láthattuk-hallhattuk őket.

S vajon ha a sztárok elmennek a világ más részeire, mit mondanak, Veszprémben, vagy Magyarországon léptem fel? Megtudjuk, vannak bizony notórius Veszprém-rajongók, akik nagyon jól érezték itt magukat, szeretnének visszatérni. Például Katie Melua, aki kétszer lépett fel, s amikor másodszor járt itt, újra elmondta, ő még szeretne visszatérni, annyira kötődik Veszprémhez.

Bárány László a film alkotói közül többek között Somody Zsuzsa, Kiss Sándor, László Péter, Magyar Attila, Molnár Péter és a már említett Kassai Róbert nevét emeli ki. Az utómunkákat a rendező és fia, Bárány Jordán – aki szintén filmes lett – végezték. Bárány László elmondja még, a filmen minden előadó hangját a 2024-es elvárások alapján újrakeverték, hogy a lehető legjobb minőséget nyújtsa. A képi technológiai változás viszont elképesztő, a húsz évvel ezelőtti feeling a régebbi képeken látszik, de ennek van egyfajta bája. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában