Hagyományok

2024.02.10. 10:00

Megmutatták tehetségüket a litéri néptáncos fiatalok

Nagy sikerrel képviseltette vármegyénket és a települést a Litéri Zöldág Kulturális Egyesület Levelecske és Ifi csoportja nemrégiben az Élő hagyományunk kösöntyű találkozóján Lakitelken.

Benkő Péter
Élő hagyományunk kösöntyű találkozója Forrás: Vargáné Horváth Éva

A néptáncos seregszemlén a Kárpát-medencei kiváló néptáncegyüttesek, népzenekarok, kézművesek, őstermelők és alkotóművészek találkoztak. Litérről a Zöldág két csoportja mutatkozott be. A három napon át tartó rendezvény a Lakitelek Népfőiskola, a Hungarikum Liget és az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület – Hunyor Népfőiskola szervezésében valósult meg.

Az utazás szervezői kiemelték Németh Lajos, a Szárazág Néptáncegyüttes tagjának szerepét, aki vármegyénkben elsőként kapta meg az aranysarkantyús táncos kitüntető címet 1975-ben. A Szárazág Néptáncegyüttes egyébként a Zöldág tagjainak szüleiből alakult.

A Zöldág Kulturális Egyesület célja a magyar és a Kárpát-medencei néptánchagyományok, valamint további kulturális értékek felkutatása, megismertetése, megőrzése, terjesztése. Közreműködnek a községi rendezvények műsoraiban, jótékonysági vagy más alkalmakon. Fontosnak tartják a település közösségének erősítését a hagyományok ápolásával, és részt vesznek a Zöldág Gyermek Néptáncegyüttes és a Zöldág Ifjúsági Néptáncegyüttes fenntartásában és működtetésében. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában