Veol podcast

2024.02.03. 12:23

Végig kíséri a Golarits-Erdélyi család életét a zene (Podcast)

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program egyik legjelentősebb és legszemélyesebb eleme volt a Privát Veszprém projekt, és az ennek keretében összeállított fotógyűjtemény a helyi lakosok családi képeivel és a hozzájuk tartozó személyes elbeszéléseivel

Veol.hu

A fotókollekcióból ideiglenes szabadtéri kiállítást rendeztek tavaly az ActiCityben; december elején pedig egyedülálló, magyar-angol nyelvű album formájában is kiadták a családtörténetekről szóló gyűjteményt. A kötet egyik fejezete a Golarits-Erdélyi  családról szól - a műsor vendége Erdélyi Ágnes, Veszprém Város Vegyeskarának a karnagya, zenetanár, aki nemrégen Magyar Ezüst Érdemkereszt Polgári Tagozat kitüntetést vehetett át és Golarits Miklós, a Pannon Egyetem főkönyvtárosa.

A beszélgetés során szó esik róla, Ágnest 1989-ben választották meg Veszprém Város Vegyeskarának az élére – január 21-én, Ágnes-napon árulták el neki, hogy őt választották. 1991-ben telepedtek le Veszprémben Miklóssal; három gyermekük van. Ágnes munkásságáról elmondta, Veszprém Város Vegyeskara mára többgenerációs kóruscsaláddá gyarapodott. Szívesen emlékezik vissza a számtalan nagy sikert aratott fellépéseikre, az ünnepi koncertekre, legutóbbi nagy élménye volt a tavalyi Dalvölgy programsorozat. Miklós egyetemi főkönyvtáros, fő kutatási területe a Tihanyi alapítólevél történeti-földrajzi vizsgálata. Számára is meghatározó a zene; tagja a vegyeskarnak, nélkülözhetetlen munkát végez a dokumentációban, kép- és hangfelvételek készítésében. Elmesélte, anyai dédapja a Veszprémi Dalegyesület alapítótagja volt – a véletlenen múlott, hogy rájött, Veszprémben élt a dédapa a családjával.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában