Program- és túraajánló

2024.04.19. 07:00

Hova menjek április harmadik hétvégéjén a Magas-Bakonyban? 6 + 3 tipp

Idén sietős a virágzás, ezért siessenek a gesztenyefasorhoz Felső- és Alsópere közt! Itt van a közelben a Csengő-hegyi kilátó és más túrákat is ajánlunk a Magas-Bakony szép helyeire. A kulturális programok közül pedig a kóruskoncertet nem érdemes kihagyni, amelyet a ciszterciek műemlék könyvtárában tartanak meg Zircen.

Rimányi Zita

A Ciszterci Műemlékkönyvtárban, Zircen érdekes látnivalók, történetek várnak minket, és most a barokk teremben kóruskoncert lesz. Program- és túraajánlónkban szerepel még a tippek között családoknak bábos-zenés műsor, piaci terefere palánták közt és magbörze. A Zirci Országzászló Alapítvány megalakulásának huszadik évfordulója alkalmából jubileumi ünnepséget szervez, lesz tortaszelés és érdemes megkeresni a Bakony fővárosában, a Magas-Bakony arborétumában a liliomfákat, amik nem keverendők össze a tulipánfákkal.

Idén sietős a virágzás, ezért siessenek a gesztenyefasorhoz Felső- és Alsópere közt!
Idén sietős a virágzás, ezért siessenek a gesztenyefasorhoz Felső- és Alsópere közt!
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Programok

1. Zenés műsor bábokkal családoknak a Bakony fővárosában

A leleményes lány című darabot adja elő bábokkal a Batyu Színház április 20-án, szombaton 16 órától a zirci városi könyvtár klubtermében.

2. A zirci piacra megérkeztek a palánták

A Tivadar-napi piacon Zircen, azaz április 20-án, szombaton 8 és 12 óra között a bakonyi kisváros központjában, a Reguly-múzeum kertjében lévő vásártéren kistermelők és kézművesek várják áruikkal az érdeklődőket. Egy kis csevegésre, kóstolóra, vásárlásra, sajtokkal, kolbászokkal, savanyúságokkal, süteményekkel, fonott kosarakkal is. 

3. Mag- és növénybörze Dudaron

Dudaron mag- és növénybörzét szervez a helyi önkormányzat és a Vidéken „Bénázók” Egyesület a Bencze László Művelődési Házban április 20-án, szombaton 13 és 15 óra között. Lesznek gyerekfoglalkozások és 13.30-tól kerekasztal-beszélgetést tartanak, aminek a témája a kert.

4. Kóruskoncert a műemlék könyvtárban

A Föld napja címmel ad koncertet a Zirci Városi Vegyeskórus az Országos Széchényi Könyvtár Ciszterci Műemlékkönyvtárban Zircen, április 20-án, szombaton 17 órától. A karnagy: Géring Klára. A házigazda Németh Gábor könyvtárigazgató lesz.

Az Országos Széchényi Könyvtár Ciszterci Műemlékkönyvtárban, Zircen érdekes látnivalók, történetek várnak minket, és most a barokk teremben kóruskoncert is lesz
Az Országos Széchényi Könyvtár Ciszterci Műemlékkönyvtárban Zircen érdekes látnivalók, történetek várnak minket, és most a barokk teremben kóruskoncert is lesz
Fotó: Rimányi Zita/Napló

5. Különlegességekkel vár a műemlék könyvtár

A turisztikai szempontból is lenyűgöző műemlék könyvtár felújított tereit a látogatók szakszerű tárlatvezetés során fedezhetik fel, egyúttal megismerkedhetnek a könyvtár és a rend történetével, könyvkiállítást tekinthetnek meg a bibliotéka jeles darabjaiból, megcsodálhatják többek között az európai hírű, szigorú műemlékvédelmi szempontok figyelembevételével restaurált intarziás bútorzatot a nagyteremben. 

6. Születésnap tortával, jubileumi ünnepség helyszínváltozással – Húszéves a Zirci Országzászló Alapítvány

A Zirci Országzászló Alapítvány megalakulásának huszadik évfordulója alkalmából jubileumi ünnepséget szervez április 20-án, szombaton 16 órától. Az előzetesen meghirdetettekkel ellentétben a helyszín a Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpontjának Gobelin terme lesz. A vendégeket Bittman Károly köszönti, majd szavalat hangzik el Csaba Lilla tolmácsolásában. Ünnepi beszédet mond Ottó Péter polgármester. Az egyházak képviseletében jelen lesz Huszár Lőrinc plébános, Vecsey Katalin református lelkész és Pápicsné Jakab Johanna Júlia evangélikus lelkész. Könyvbemutatót tart Huszár Lőrinc atya. A műsorban közreműködik a Bakonyoszlopi énekkar Baumgartner Etelka vezetésével és az olaszfalui Szivárvány kórus Jakabné Kiss Éva vezetésével. 

Túrák

1. Túra a sólyi dombokon

A Gaja-völgy Egyesület vezetett túrát szervez április 20-án, szombaton a sólyi dombokra. A találkozó a hajmáskéri vasútállomáson lesz 10 órakor. Az érdeklődők megismerhetik Sóly értékeit. Hajmáskérről indulva a Séd patak partját követve érik el a méretében apró, jelentőségében annál nagyobb, régen Betereg nevet viselő Sólyt. Mit is rejt a túrázók számára ez a kis falu? Kétlyukú római kori kőhídon baktathatnak majd át a Séd felett, majd igencsak nevezetes épülethez érnek. Itt található ugyanis hazánk legrégebbi falusi temploma, melyben a legutóbbi feltáráskor került elő a "sólyi Rómeó és Júlia” , a holtukban is egymást karoló pár. Meglátogathatják a 2021-ben a régi emlék helyén felállított 18,1 méteres fából faragott szablyát, majd a kálváriát kereshetik fel. Hej, ha a ciszterci papírmalom kövei mesélni tudnának! Bizony sok érdekeset megtudnánk a helyi papírkészítésről. A részvételhez regisztráció szükséges.

2. Liliomfák virágoznak az arborétumban

Sokak kedvence a magnólia vagy más néven liliomfa, ami a zirci arborétum több pontján is felfedezhető.

A Csengő-hegyi kilátó Alsó- és Felsőpere között
A Csengő-hegyi kilátó Alsó- és Felsőpere között 
Fotó: Mészöly János/olvasó

3. Kilátó és gesztenyefasor Alsó- és Felsőpere közt

Idén sietős a virágzás a kertekben, így kirándulásaink során a Bakonyban, a falvakban szebbé teszik a látványt az almafák és korán szirmot bontott az orgona, a gesztenyefa is. Ezért mostanában siessenek a gesztenyefasorhoz Felső- és Alsópere közt. Olaszfaluból Bakonynána felé tartva láthatják ezt a csodát, ami most igazán szép. Itt van a közelben a Csengő-hegyi kilátó. A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. ajánlója szerint az Alsópere-Bakonynána elágazóig közelíthető meg járművel, azt követően gyalogosan vagy kerékpárral érhetjük el a kilátót. A turistautak közül itt halad el a piros sáv és a kék T jelzés is. A 11,6 méter magas kilátó 6 méter magas pihenőszintjéről remek panoráma tárul elénk a magas-bakonyi csúcsokra és a környező kisebb falvakra. Nyugati irányban az Ámos-hegy és a Papod-hegy is látható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában