Cserebere

2024.04.09. 12:00

Magbörze – Bakonyiak elmondják, miért terjed, mint a ragály (képgaléria)

Egyre népszerűbbek és gyakoribbak a tavaszi növény-, hajtás- és palánta-csereberék a Bakonyban. Több faluban szerveznek ilyen alkalmakat, a napokban Zircen is megtartották az elsőt. A magbörze nemcsak azért kedvelt széles körben, mert mindig van süti is – pedig ez az első válaszuk a résztvevőknek, és tényleg megkínálják egymást házi finomságokkal.

Rimányi Zita

A Vidéken "Bénázók" Egyesület szervezett a Bakony fővárosában magbörzét, és nem ez az első olyan alkalom, amikor lehetőséget teremtettek tagjai a kertészkedőknek, az otthonukban növényeket nevelőknek a találkozásra. A magbörze, a cserebere ideje most jött el, a kerti metszések után eldönthetjük, mi kerüljön például a virágzó gyümölcsfák szomszédságába veteményesünkben, virágágyásunkban. A tapasztaltabb magbörzézők szerint a tapasztalatcsere ér igazán sokat ilyenkor, a növénygondozás hogyanjának részletezése, és persze sosem lehet eléggé hangsúlyozni az efféle közösségépítés jelentőségét. Az az általánosan tapasztalható észrevétel szerintük, hogy többen fognak bele zöldségtermesztésbe, saját célra, és legalább annyian a spórolás miatt, mint amennyien az egészséges táplálkozást szem előtt tartva. Azt mondják a gyakorlatban ezt kipróbálók, nem kell ebbe beleszakadni, nem jelent túl nagy megterhelést. 

Zirci Magbörze – Gáspárné Wind Krisztina luffamagokkal érkezett, igaz, ennek a szivacsnak használható termésű növénynek a termesztéséhez a Bakonyban nagy türelem kell
Zirci Magbörze – Gáspárné Wind Krisztina luffamagokkal érkezett, igaz, ennek a szivacsnak használható termésű növénynek a termesztéséhez a Bakonyban nagy türelem kell 
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Magbörze – az a biztos, amit helyben megszedtek

Gáspárné Wind Krisztina luffamagokkal érkezett a magbörzére, és tudjuk, hogy termése szivacsnak használható. Ám bakonyi termesztéséhez nagy türelem kell, sokáig kell arra is várni, míg palántaként egyszercsak kibújuk a földből. A legtöbben már feladnák a várakozást, mikor végre megjelenik. Krisztina kivárta, és elmondta, hogy a paradicsom az egyik kedvenc zöldsége, főleg az apróbb, sötétebb, lila színű, ami édes, ezért ilyet keresett a csereberén, cserébe hajnalkamagot adott. 
Miért jó a magbörze a sütizés mellett? A szervezők válasza alapján azért, mert többen rájöttek, hogy az a biztos, ha megszedik maguknak a magokat, mert nem mindig jutnak hozzá a kereskedelemben elegendőhöz és amit helyiekkel csereberélnek, azok már akklimatizálódtak, azaz pár év alatt alkalmazkodtak a helyi körülményekhez, biztosabban hoznak termést, lesznek rajtuk virágok.  

Cirok, díszkukorica, jégsaláta a kínálatban

Láttunk a magbörzére hozott kis papírzacskókon sokféle feliratot: cirok, jégsaláta, díszkukorica. Akadt, aki még azt is megoldotta, hogy nyomtatott képek kerüljenek a magok mellé. A málna, a szeder, ha túlszaporodik, akkor szoktak vinni azt is a csereberére, akárcsak szobanövényeket, például aloe verát. Édességeket főként azok kínálnak, akik magokat, hajtásokat nem tudnak felajánlani. 

Virágok, más szépségek kerültek elő tálakból, dobozokból. Ilyesmit vitt a Zirci Magbörzére Mikovics Rudolfné, Panni és szívesen csereberélt hasznos növénynevelési tanácsokat
Virágok, más szépségek kerültek elő tálakból, dobozokból. Ilyesmit vitt a Zirci Magbörzére Nikovics Rudolfné, Panni és szívesen csereberélt hasznos növénynevelési tanácsokat 
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Szolnokról érkezett a medvehagymát szedő börzéző

Szobanövények, virágok között lehetett válogatni, és a Zirci Magbörze legtávolabbról érkező résztvevője, Orbán Adrienn Szolnokról jött medvehagymát gyűjteni a Bakonyba, s mivel látta, hogy hirdetik itt a csereberét, hát csatlakozott hozzá. Kitett az asztalára paszternákot, mamutcéklát, réz- és körömvirágot, többféle sütőtököt, persze magformában. Szereti ezeket az alkalmakat, már a sokadikon vesz részt, számára az a fő előnyük – amellett, hogy szívesen szóba elegyedik hozzá hasonlóan kertészkedő emberekkel –, hogy olyan növényfajtákra találhat, amelyek ritkaságszámba mennek. Nikovics Rudolfné, Panni helybeli, azaz zirci, és törökszegfűt, mesevirágot, kerti iszalagot mutatott nekünk. Szívesen ad másoknak ezekből, neki jó érzés, ha másnál szépre nő, ami neki már bejött, azaz nála már bevált, mert gyönyörködtetővé tette a kertjét, az otthonát. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában