Színház

2024.04.25. 14:00

Karaktert formálni, elvarázsolni, gondolatokat ébreszteni

Zenés „színház az egész világ” címmel országos és kárpát-medencei művészeti versenyt rendezett nemrég a Balatonfüredi Kongresszusi Központban az Országos Musical & Operett Kurzus. A versenyre százötvenhárman neveztek százharmincöt produkcióval, szóló, duett vagy csoportos formációban. A verseny célja a fiatal zenei tehetségek felfedezése, felkarolása, szakmai értékelése és útmutatás, kiválasztása azoknak, akik tehetségükkel igazi karaktert formálnak a színpadon.

Benkő Péter

Szabó Szilvia énekművész, az Országos Musical & Operett Kurzus művészeti vezetője lapunknak beszámolt róla, a népszerű vagy kevéssé ismert musical-, rockopera-, operett-, filmslágerek, Disney-dalok kategóriában három szabadon választott dallal lehetett nevezni, az elődöntőre a fellépők szabadon választhattak, melyik dalt adják elő. – Örültünk, hogy rengeteg olyan musicalrészletet hallottunk, amely kevésbé ismert, bevallom, találkoztunk számomra is ismeretlen dallal, hiszen ezeket hazánkban nem játsszák, online lehet rájuk bukkanni, így a versenyzők angolul énekelték ezeket.

A verseny célja a fiatal zenei tehetségek felfedezése, kiválasztása azoknak, akik tehetségükkel igazi karaktert formálnak a színpadon.
A verseny célja a fiatal zenei tehetségek felfedezése, kiválasztása azoknak, akik tehetségükkel igazi karaktert formálnak a színpadon.
Fotó: Országos Musical & Operett Kurzus

A produkciókat szakértő zsűri bírálja évről évre, és nyújt segítséget jó tanácsaival a szárnyaikat bontogató fiatal énekeseknek. A zsűriben idén Szabó Szilvia, Lőrincz Máté táncművész, az Országos Musical & Operett Kurzus koreográfusa, Cseh Dávid Péter színművész, musical énekes, dalszövegíró, műfordító, a Budapesti Operettszínház művésze és Kerényi Miklós Máté, a Budapesti Operettszínház művésze foglalt helyet. – Értékelésnél a szép hang fontos, de önmagában kevés – mondja Szilvia. – Többet, színházi produkciót kell nyújtani: játszani, előadni, karaktert formálni; olyat, aki elvarázsol, gondolatokat közvetít és ébreszt. Szerencsére találkoztunk szinte kész produkciókkal – tudtuk meg.

A zsűri tagjai több, szinte kész produkcióval találkoztak
A zsűri tagjai több szinte kész produkcióval találkoztak
Fotó: Országos Musical & Operett Kurzus

Meglepetésnek számítottak az ötletes jelmezek, melyek hozzátesznek egy-egy produkcióhoz. A legfiatalabb idei versenyző hat-, a legidősebb hatvankilenc éves volt, kilencven százalékban lányok-nők, tíz százalékban fiúk-férfiak neveztek.

– Maratoni versenyen vagyunk túl, összesen nyolc kategóriában osztottunk ki első, második és harmadik helyezést, négy kategóriában különdíjat is, illetve hét fődíjasunk született az idei megmérettetésen – összegzi a művészeti vezető, aki elmondja, a fődíj a XIX. Országos Musical & Operett Kurzuson való ingyenes részvételre jogosít. A versenyen az ország valamennyi megyéje, illetve Szlovákia és Erdély képviseltette magát.

Díjátadón a legjobbak egy csoportja
Díjátadón a legjobbak egy csoportja
Fotó: Országos Musical & Operett Kurzus

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában