Zene

2024.04.09. 13:00

Musical és operett – összetett műfajok képviselői versengenek Balatonfüreden

Országos és Kárpát-medencei Művészeti Versenyt rendeznek a Balatonfüred Kongresszusi Központban április 20–21-én. Az országban egyedülálló musical- és operettversenyeként számon tartott esemény célja a fiatal zenei tehetségek felfedezése, felkarolása, szakmai értékelése és útmutatás.

Benkő Péter

A produkciókat szakértő zsűri bírálja évről évre, és nyújt segítséget jó tanácsaival a szárnyaikat bontogató fiatal énekeseknek. Az idei év zsűritagjai Szabó Szilvia énekművész, az Országos Musical & Operett Kurzus művészeti vezetője, Lőrincz Máté táncművész, az Országos Musical & Operett Kurzus koreográfusa, Cseh Dávid Péter színművész, musicalénekes, dalszövegíró, műfordító, a Budapesti Operettszínház művésze és Kerényi Miklós Máté, a Budapesti Operettszínház művésze lesz.

Musical és operett: nagy szerepet játszik az előadás, a szép hang, a karakter megformálása
Fotó forrása: Musical & Operett Kurzus

Musical, rockopera, operett, filmslágerek, Disney-dalok – tehát a zenés színház műfaji kereteibe tartozó szólóval, duettel, csoportos formációban kategóriánként három szabadon választott dallal lehetett nevezni. A versenyzők az elődöntőben szabadon választhatják ki, melyik dalt adják elő, a döntőbe jutóknál a másik két dalból a zsűri választja ki, melyiket szeretné hallani.

A zenés színházi műfajoknál az éneklés mellett nagy szerepet játszik az előadás, játék, a beszédkészség, e szempontok alapján értékelnek. A szép hang mellett követelmény, hogy az előadó ismerje az általa megformált karaktert, azt hitelesen alakítsa.

 

Szabó Szilvia énekművész, zsűritag
Fotó: Benkő Péter/Napló

– A verseny fődíja a XIX. Országos Musical & Operett Kurzuson való ingyenes részvétel, illetve minden kategóriában első, második, harmadik és különdíjakat osztunk – mondja el lapunknak Szabó Szilvia énekművész, és azt is, nagy örömükre szolgál, hogy számos színház színpadán játszanak versenyük kategória-győztesei, valamint a kurzus és stúdió növendékei. – Munkájukat követjük, segítséget nyújtunk a szakmai felkészülésben. Az idei versenyre az ország, valamint Szlovákia, Erdély hetvennégy városából, hatvannégy iskolájából érkeznek a versenyzők. Százharminchét produkciót láthatunk a százötvenkét versenyzőtől. Az ország szinte összes megyéje képviselteti magát. A belépés ingyenes, a szervezők várják a zenés színház iránt érdeklő közönséget.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában