Programok

2024.05.01. 10:00

Világsztárok a veszprémi Eötvös Károly Megyei Könyvtár Zenei Klubjában

Az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban immár 64. alkalommal jöttek össze az érdeklődők a Zenei Klubra. Kindler Krisztián, a klub vezetője, megálmodója elmondta, hogy a klub 2016 óta szinte folyamatos működésnek örvend.

Veol.hu

A könyvtártól megtudtuk, a havi rendszerességgel jelentkező klubon legutóbb Blossom Dearie amerikai dzsesszénekesnő és zongoristával és Marvin Gaye énekes-dalszerzővel ismerkedhettek meg a résztvevők. Krisztián, a klub vezetője részletesen bemutatta az előadókat, majd szemezgetett a dalaik közül.

Kindler Krisztián bemutatja a legutóbbi klub zenészeit Fotó: könyvtár

Krisztián amatőr zenekedvelő, lemezgyűjtő, rendezvényszervező, streetball-szakértő. A program szervezésében, lebonyolításában – a kezdetektől – segítségére van Németh András, a könyvtár munkatársa. A Zenei Klub célja a zenei kultúra népszerűsítése; a könnyűzene legendás és meghatározó alakjainak ismertetése, a megyei könyvtár zenemű- és médiagyűjteményének népszerűsítése, állományának bemutatása. A legfontosabb pedig, hogy a 20–21. század gazdag zenei világa megelevenedjen a közönség számára.

Érdekesség, hogy eddig három énekessel, zenésszel sikerült élő, telefonos beszélgetést lefolytatni a klub fennállása óta. A három személy pedig Jónás Gabriella, akinek dalaiban az R & B az acid jazz és a neo soul zenei elemei keverednek; Kovács Kati Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar előadóművész, énekesnő, dalszövegíró, színésznő, a harmadik pedig Bágyi Balázs dzsesszdobos, zeneszerző, zenepedagógus.

A zenei délutánokon a könnyűzene számos híres és ritkán hallott szereplőjének mutatták be eddig az életművét, munkásságát. A névsor impozáns, néhány név az elmúlt nyolc évből: Aretha Franklin, Joss Stone, Samara Joy, LGT, Jacques Brel, Joao Gilberto, Neil Young, Brian Eno, Brian Johnson, Fela Kuti. Tavaly februárban, Nina Simone életművének ismertetésekor az amerikai Nina Simone Project elnöke, Crys Armbrust is elismerően nyilatkozott Krisztián kezdeményezéséről.

Az idei év több szempontból is megújulást hoz a Zenei Klub életébe. A technika segítségével élő beszélgetésekre kerül majd sor előadókkal, zenészekkel, emellett sokszínűbb, zeneileg átfogóbb repertoár várja az érdeklődőket.

A klubvezető lemezgyűjteményében megtalálhatók a jazz klasszikus előadói, a blues, soul, funk kiválóságai, számos kortárs előadótól is őriz hanghordozókat. Nem hiányoznak gyűjteményéből a hiphop-lemezek, valamint a koncertfelvételek és a bootleg kiadványok.Gyűjteménye jelenleg  csaknem 3000 darabból áll, és folyamatosan növekszik.

A Zenei Klub indulásával párhuzamosan Krisztián ebből a gyűjteményből időközönként kiválaszt egy-egy CD-t, amit a klubtagoknak és a megyei könyvtárnak ajándékoz. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában