kosárlabda

2019.05.17. 20:35

Jött, látott és győzött a fekete sereg

Elvesztette pályaelőnyét a Hoya Pannon Egyetem Veszprém NBI/B-s kosárlabda-együttese a piros csoport fináléjában, hazai pályán kapott ki az Oroszlánytól.

B. Virág Rita

Az évad leggyengébb játéka után szerdán idegenben kell nyerni, hogy esély maradjon az aranyérem megszerzésére.

Hoya PE-OSE 68-84 (19-20, 15-23, 15-23, 19-18)

Veszprém, 900 néző. V.: Cziffra, Ádám, Tóth. Hoya Pannon Egyetem Veszprém: Szabó P. 5/3, Madár 20/6, Kovács 10, Pavlovic 8, Völgyi 19. Csere: Kerkai 4, Körtélyesi 2, Helmeczi, Szűcs. Edző: Mérész Csaba.

Oroszlányi SE: Illés 14/6, Nshimba, Hegedűs G. 7/3, Abell 26/6, Mohácsi 14/6. Csere: Sömenek 6, Anda 2, Burai, Bán 2, Zsíros 3/3, Kucsora 6, Kiss 4. Edző: Sebastjan Krasavec.

Egy gombostűt sem lehetett leejteni a veszprémi Vetési gimnáziumban, az NB I/B piros csoportjának fináléjának első mérkőzése előtt jó háromnegyed órával már parkoló helyet sem lehetett találni a környéken.

A veszprémi nézők többsége piros mezben, pólóban, felsőben virított, az OSE mintegy 150 szurkolója pedig feketét öltött a sportág ünnepére.

A tét nemcsak a bajnoki aranyérem megszerzése volt, hanem a párharc győztese kivívhatja a jogot a következő szezonban az élvonalbeli, A csoportos szereplésre is.

Völgyi kosarával indult a derbi, s rögvest az első percekben világossá vált, minden labdáért, lepattanóért élet-halál harcot folytatnak a játékosok.

Az OSE első kosarára két és fél percet kellett várni, a tavaly még Veszprémben pattogtató Hegedűs talált be a hárompontos vonalról, majd egy duplát is begyötört (3. perc: 2-5).

Szabó triplájával egyenlített a Hoya, Pavlovic remek akciója után pedig ismét itt volt az előny.

Láthatóan mindkét fél idegesen játszott, ezért 9-7 után kis időre leállt a ponttermelés. Kovács és Völgyi kettő-kettőzött sikeresen, de azonnal érkezett Mohácsi válasza (6. perc: 11-10). Két ziccerrel pillanatokra átvette a vezetést az Oroszlány, azonban jött Madár és hármasa természetesen csont nélkül hullott a gyűrűbe. A negyed utolsó percei a vendégeknek sikerültek jobban, így 19-20-as állásról folytatódott a küzdelem.

A Veszprém kissé görcsössé vált, 19-24-nél időt kért Mérész edző. Mohácsi Máté már tizedik pontját szerezte az első negyedben ragadt Hoya ellen (12. perc: 19-27). Madár András két hibátlan büntetővel adott lendületet az egész pályás letámadásra átálló csapatának. Sajnos azonban egyelőre nem csökkent a különbség, mert a veszprémi oldalon minden labda kiszédült a gyűrűből (16. perc: 25-33).

Madár unta meg ezt a helyzetet, és zsinórban szerzett öt pontjával újra szoros lett a találkozó (30-33). Az OSE időkérését követően gyorsan hét ponttal megléptek a vendégek, s Völgyi szépített ugyan, ám Illés Máté ügyesen verte meg védőjét (32-39).

Illést nem tudták tartani, s az sem kedvezett, hogy a hazai dobások szokatlanul gyengére sikeredtek. A félidőben 34-43 állt az eredményjelzőn.

Madár duplájával vette kezdetét a harmadik etap, azonban Illés Máté gyorsan lelombozta a hazai híveket, sőt Abell is bevágott egy triplát, majd újra Illés villant és 36-51-nél Mérész edző időt kért.

Abell igen furcsa stílusban, de rendkívül eredményesen hintette a triplákat, s bár fogat összeszorítva küzdött a Hoya, egyszerűen nem csökkent a hátrány (25. perc: 44-56). Abell triplájával 61-46-ra elhúzott az Oroszlány. A Veszprém ebben a szezonban még nem játszott ilyen gyengén, egyszerűen semmi nem sikerült a házigazdának. Zsíros hármasával ért véget a játékrész, sokan elkeseredetten néztek maguk elé a 49-66-os eredményt látva.

A 31. percben húsz pontra hízott a különbség, amire senki sem számított. Pavlovic 2+1-es akciójával, majd Völgyi kosarával 15 pontra olvadt a differencia, Abell azonban el akarta dönteni a meccset (54-74).

Mérész edző cserékkel igyekezett felrázni tanítványait, akik továbbra is a kinti dobásokat erőltették, de hiába.

Egy-két gyors veszprémi ziccer és pontos közeli után újra reménykedni kezdtek a veszprémi hívek (35. perc: 62-76). A különbség ledolgozásához azonban már szinte hibátlan játék kellett a Hoyától. Az OSE ötödik tripláját szerezte a támadóidő lejártakor, ami roppant nyomasztó lehetett a bakonyiaknak. Nem sokkal ezután Mérész edzőnél is elpattant a húr, amiért technikait kapott.

Az OSE megérdemelten vezetett, s az utolsó percben minden leolvasható volt a hazai arcokról: senki sem erre számított. Oda a pályaelőny, Oroszlányban kell nyerni, ha a Veszprém bajnok akar lenni.

Mérész Csaba: – Nem működött se a támadásunk, se a védekezésünk, mi puhán játszottunk, az ellenfél viszont kellően erőszakosan, de megpróbáljuk megtalálni az okokat. Tartottam attól, eljön a pillanat, amikor majd semmi sem sikerül, sajnos éppen most következett be.

Kovács Ádám: – Alaposan felkészültünk, de az Oroszlány kiválóan védekezett és belehajszoltak minket a butaságokba. Nagyon sajnálom, hogy a közönségünket nem tudtuk kiszolgálni.

Sebastjan Krasavec: – Határozott védekezéssel rukkoltunk elő, a támadásban pontosabbak voltunk és a hosszabb pad dönthetett. Nem várok könnyű mérkőzést, de még jobbnak kell lennünk, hogy le tudjuk zárni ezt a nagyszerű szériát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!