Elhunyt társuk emlékére tornát szervez a szövetség

2019.11.20. 19:34

Hatodszor szervezik meg a jótékonysági kézilabdásbált

A jótékonykodás is a célja a jövő januárban megrendezendő VI. Handbálnak – hangzott el a Veszprém Megyei Kézilabda Szövetség sajtótájékoztatóján.

B. Virág Rita

Soós Kálmán (jobbra) a VMKSZ elnöke és Öcsi Tamás irodavezető Fotó: Pesthy Márton/Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A sajtóeseményen részt vett Nagy László, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) alelnöke, a Telekom Veszprém szakmai igazgatója, aki röviden összefoglalta a férfi szak­ág elmúlt fél éves történéseit.

Ezt követően Soós Kálmán, a megyei szövetség elnöke arról beszélt, hogy az MKSZ változtatásokat eszközölt, a megyei szervezetek élére saját hatáskörben nevezte ki a vezetőket, akik így számon kérhetőek.

– Megyei szinten is prioritást élvez a fiatalítás, s úgy látjuk, generációváltás zajlik minden fronton – fogalmazott az elnök. – A szövetségünk „szolgáltatás típusú” munkát végez, vagyis a napi teendőkön túl igyekszünk segíteni a megyei csapatokat, de nemcsak eszközökkel, hanem olyan szakdokumentumokkal, szakirodalommal, amely az oktatást, képzést segíti, fejleszti, fejlődni ugyanis csak így lehet – szögezte le a vezető.

Soós Kálmán hozzátette, szívügyüknek érzik a jótékonysági feladatok ellátását is, ezért a fogyatékkal élőket, valamint a hátrányos helyzetű gyerekeket, családokat is támogatják.

– Szeretném bejelenteni, hogy jövőre, a tavaszi fordulók előtt emléktornát rendezünk a nemrégiben elhunyt munkatársunk, Tari Tibor tiszteletére a megyei csapatoknak. Még nem tudjuk, az I. Tari Tibor Emléktornát hol bonyolítjuk le, remélhetőleg a helyszínt illetően kapunk felajánlást az együttesektől – hangsúlyozta.

Soós Kálmán (jobbra) a VMKSZ elnöke és Öcsi Tamás irodavezető Fotó: Pesthy Márton/Napló

Pischné Bankó Zsuzsanna megyei szakfelügyelő arról beszélt, hogy az egységes sportkoncepciónak köszönhetően a mai magyar utánpótlásban csakis azok dolgozhatnak, akik az MKSZ edzőképzésén részt vettek, s akik az utánpótlásképzésre vonatkozó ajánlásokat, útmutatásokat elfogadják, alkalmazzák. A megyében kiemelkedő képzés zajlik, s a műhelymunkára is odafigyelnek, nemrég például Várpalotán tartottak továbbképzést 14 edzőnek U12-es korosztállyal.

Jelenleg egyébként Veszprém megyében 90 edző dolgozik 89 különböző korosztályos csapatnál, a rendszerben összesen 1827 gyereket felügyelnek.

Öcsi Tamás, a VMKSZ irodavezetője elmondta, a megyei bajnokság férfi és női aranyérmese is vállalta a magasabb osztályú részvételt, így az Alsóörs férfi- és a KK Ajka női gárdája is az NB II-ben bizonyíthat.

– Nagyon népszerű a Veszprém megyei bajnokság, ezért más régiókból is neveztek csapatok, például Szombathely, Szentgotthárd, Máriaújfalu, Balatonszemes vagy Siófok. Jelenleg mindkét szak­ágban hét-hét csapat küzd a helyezésekért, ami országos szinten különösen népes mezőnyt jelent.

Kiderült még, a megyei szövetség két középiskolával is együttműködést kötött, így a Noszlopy- és a Táncsics-iskolákban iskolai keretek között játékvezetői képzést kapnak a gyerekek.

– Nem feltétlen az a cél, hogy mindenkiből játékvezető legyen, sokkal inkább az, hogy a kézilabdás fiatalok jó játékosokká váljanak, és mindkét oldal szemszögéből meg tudjanak vizsgálni egy-egy szituációt – magyarázta Öcsi Tamás.

A szervezet január 11-én hatodik alkalommal tartja meg a Handbált. A közösségépítésen túl a jótékonykodást tűzte ki célul a szövetség. Az esemény fővédnöke Nagy László lett.

A VMKSZ a bál tombolabevételét a Magyar Vöröskereszt várpalotai szervezetének ajánlja fel. Nagy Erika, a várpalotai családok átmeneti otthonának vezetője azt mondta, büszke lehet a szövetség, példaértékű a kezdeményezése.

Megtudtuk még azt is, hogy önkéntes kézilabdaedzést tart a szövetség az átmeneti otthon gyerekeinek, és nyári tábort is szerveztek, két hétre.

A tájékoztatón minden megyei csapat képviselője átvehetett egy labdát és szakirodalmat is kaptak a szakvezetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!