Hivatásáról és szenvedélyéről vall László Márk

2020.01.01. 09:00

A hóborította lejtők megszállottja az eplényi síaréna marketingvezetője

Megszűnik körülöttem a világ, amikor elindulok a hófehér bakonyi pályán, és csúszás közben belehasít a hóba a snowboard! Az természetesen alapvető, hogy az ember mindig tisztelje a lejtőket, a hegyet meg a sebességet, illetve a körülötte levőket a biztonság érdekében, hogy ez a sport egész életében különleges élmény legyen! Így vall hivatásáról és szenvedélyéről László Márk, Magyarország legnagyobb sípályája, az eplényi Intersport Síaréna marketingvezetője.

Kovács Erika

László Márk nagyon fontosnak tartja, hogy az ember fejben mindig ott legyen a pályán, tisztelje a sebességet siklás közben, a biztonság érdekében, és figyelje a szabályokat, illetve azt, hogy körülötte mi történik

Fotó: Kovács Erika/Napló

– Amióta eszemet tudom, mindig is sportoltam, jegyzi meg energikusan László Márk. Az eplényi síaréna, illetve a Kalandhegy marketingvezetője egyebek mellett felidézi, egy gyermekkori betegsége, nevezetesen az asztma miatt döntött úgy az édesanyja annak idején, hogy beíratja úszásra, így Márk már óvodás korában egymás után gyűrte a hosszakat a budapesti uszodákban. A betegsége időközben szerencsére elmúlt, a mozgás közben életformája lett, ami mindig is létfontosságú volt számára, aztán az úszás mellett a harcművészetbe is belekóstolt.

A fiatalember középiskolás korában találkozott először a havas sportokkal, ugyanis a többiekkel együtt sítáborba utazott Szlovákiába, ahol Lisztik Jánostól, a gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium testnevelő tanárától megtanulta a síelést, ráadásul neki köszönhetően első perctől kezdve szabályosan tanult meg mozdulatokat, amit Márk ma is minden kezdőnél nagyon fontosnak tart. Véleménye szerint a rosszul megtanult, illetve a rosszul rögzült technika miatt sosem lesz igazán élvezetes a téli sportolás, a síelés, a snowboardozás, nem is beszélve a biztonságról!

– A szlovákiai sítábor aztán meghatározta az életemet: a jeges sport teljesen magával ragadott, a mozgás pedig már régóta a napjaim része volt, így a gimnázium után nem volt kérdés, a Testnevelési Főiskolára, a mai Testnevelési Egyetemre jelentkeztem rekreáció szakra, folytatja a fiatalember. Itt tanulmányai alatt belekóstolt mindegyik sportágba, és úgy adódott, hogy egy baráti társasággal Franciaországba ment síelni. Mindig is érdekelte az, hogy vajon milyen lehet két lábbal egy deszkán siklani a havas lejtőkön, amire ekkor kínálkozott is lehetőség, és megtanult snowboardozni, ami – ahogy fogalmaz – egy csapásra megpecsételte a sorsát, mert ez a sport máig a szenvedélye lett. Nagyon megtetszett neki ez a mozgásforma, az életérzés, a szabadság, a laza, könnyed stílus, amit a snowboard ad az embernek.

Közben az élete úgy alakult, hogy Veszprémbe került, ahol a vendéglátásban helyezkedett el, és barátaival együtt alig várták a telet, és már indultak ki Eplénybe síelni, illetve snowboardozni. A bakonyi arénában már az első alkalommal megfogalmazódott benne, milyen jó lenne ezen a pályán dolgozni, sportos munkát végezni, amihez ért, amit tanult is, és elhatározását tett is követte, jelentkezett munkára Eplényben. Először pályamunkásként dolgozott, majd a síiskolában oktatásszervezéssel kapcsolatos feladatokat kapott, és 2016-ban a marketing vezetésével bízták meg, amit ma is végez, így a téli szezon már nemcsak a snowboardozásról szól, hanem a kőkemény munkáról is. A napot nyitáskor mindig csúszással kezdi a hegyen, de elsősorban azzal a céllal, hogy meggyőződjön a pálya minőségéről. Mint mondja, akkor boldog, ha friss hó borítja be a pályát, amit rendszerint éjszaka gyártanak, de annak mindig nagyon örül, amikor télies az időjárás, és természetes hó fedi a lejtőket, és mindenütt téli hangulat uralkodik.

– Az pedig páratlan látvány, amikor a havas hegytetőről végigtekint az ember a lenyűgöző szépségű bakonyi tájra, és nyáron az Ámos-hegyi kilátóból tiszta időben akár a Balatont is lehet látni – jegyzi meg. Márk úgy fogalmaz, minden évben és minden egyes alkalommal nagyon izgalmas, amikor elindulnak a hóágyúk, mert ilyenkor azt lehet látni, hogy valójában a semmiből a munkájuk nyomán alakulnak ki a hófehér sípályák. Ez nagy feladat és nagy felelősség is egyben, mert a biztonság érdekében alapvető a kitűnő minőség, és Márk a kollégáival együtt eltökélt abban, hogy minél többen tanuljanak meg itthon síelni. Nagyon fontos az, hogy az emberek a fizikai és lelki egészségük, illetve fittségük érdekében télen is kimozduljanak, minél többet időzzenek a szabadban, a friss levegőn, hogy ne a négy fal között üljenek, tévézzenek. Az nagy szerencse és külön élményt ad, amikor együtt mozog, sportol a család, illetve a barátok, a párok, ahogy Márk párja, Fonó Petra is gyakran síel a bakonyi lejtőkön.

– Egy idő után aztán elkezdjük élvezni a telet és a havat, nem fázunk, nem vacogunk, jóval edzettebbek leszünk, és teljesen másként tekintünk a hideg hónapokra. Nagyon fontos, hogy a gyerekekkel minél korábban, szakemberekkel ismertessük és kedveltessük meg a téli sportokat, amelyek nagyszerűen fejlesztik a különböző, így a mozgással kapcsolatos képességeket is.

László Márk nagyon fontosnak tartja, hogy az ember fejben mindig ott legyen a pályán, tisztelje a sebességet siklás közben, a biztonság érdekében, és figyelje a szabályokat, illetve azt, hogy körülötte mi történik
Fotó: Kovács Erika/Napló

Márk a kérdésre, hogy mit jelent neki a snowboardozás, úgy fogalmaz, amikor elindul a lejtőn, megszűnik körülötte a világ. Azt érzi, hogy csak ő van meg a természet, ami körülveszi. Azt nagyon fontosnak tekinti, hogy az ember „fejben” mindig ott legyen a pályán, tisztelje a sebességet siklás közben, a biztonság érdekében, és figyelje a szabályokat, illetve azt, hogy körülötte mi történik.

– Ami a jövőt illeti, a téli sportok népszerűsítése mellett nagyon fontos a folyamatos fejlődés saját szakterületemen, illetve az, hogy az egész térséget, a Bakony páratlan természeti értékeit minél többen megismerjék, fogalmaz a jövőt illetően László Márk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!