Huszonnyolcadik alkalommal futottak

2020.01.03. 07:00

Hat kategóriában hirdettek győztest Pápán

A megye több városához hasonlóan Pápán is az óév utolsó napján futóversenyt rendeztek. A mostani volt a 28. Szilveszteri Örömfutás és Futóverseny.

Haraszti Gábor

A résztvevők jókedvűen, vidáman futották le a minden korosztály számára teljesíthető távot Pápán az óév utolsó napján

Fotó: Haraszti Gábor

A rendezvényt immár 10. alkalommal a Hét Csillag Egyesület ostormenete vezette fel, a 32 fős menet a Március 15. térről indult és a Fő utcán végigvonulva jutott el a Fő térig. Pintér Péter, az egyesület elnöke elmondta, 2009 óta az eseménnyel egy régi hagyományt elevenítenek fel, miszerint az ostorcsattogtatással elűznek minden rossz és ártó gondolatot.

Sok pápai ki nem hagyná a szilveszteri futást
Fotó: Haraszti Gábor

– A karikás ostor fontos jelképe a magyar kultúrának, régebben pedig a jeles napok alkalmával hagyománynak számított az ostorral való csattogtatás, virtuskodás, tiszteletadás – mondta az iskola vezetője. – Ez az utcák és a terek spirituális megtisztítását szolgálta. Az ilyen alkalmak közé tartozott szilveszter napja is, amikor a fiatalok ostorral hangosan pattogtatva vonultak végig az utcákon, biztosítva az egyensúly helyreállítását a föld és az ég között.

A szervezők kora délutántól öt korcsoportba várták a mozogni vágyókat. A 14 év alattiakra, az 51–65 év közöttiekre és a 65 év felettiekre egy kör, nagyjából egy kilométer várt, míg a 15–30 és 31–50 évesek kategóriájába regisztrálók két kört teljesítettek. A sportos délutánt az örömfutás zárta, mely után az eredményhirdetésre került sor.

A hat kategóriában összesen közel 150-en vettek részt.

A legötletesebb jelmezben futókat külön is díjazták, volt, aki úszógumit, úszósapkát és úszószemüveget viselt, más rabruha jelmezt öltött magára. Minden célba érkező emléklapot kapott, kategóriánként az 1–3. helyezettek oklevél és tárgyjutalomban részesültek, melyeket Áldozó Tamás polgármester és Kovács Zoltán országgyűlési képviselő adott át.

A résztvevők jókedvűen, vidáman futották le a minden korosztály számára teljesíthető távot Pápán az óév utolsó napján Fotó: Haraszti Gábor

Az eredményhirdetés után az örömfutáson résztvevők között ajándéktárgyakat sorsoltak ki.

A versenyen kategóriájában első helyezést szerzett: Esső Dóra, Horváth Bendegúz, Flórián Rebeka, Figerl Boldizsár, Pongrácz Barbara, Tamás Attila, Szabó Bernadett, Vizlendvai Csaba és Lombosi János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!