fontos a motiváció fenntartása

2020.05.05. 07:00

Elég jó állapotban vannak a veszprémi úszók

Második hete medencében edzhetnek végre a válogatott úszók, köztük a Balaton Úszó Klub két kiválósága, a világ- és Európa-bajnok Rasovszky Kristóf és a tehetséges Kalmár Ákos.

B. Virág Rita

Rasovszky Kristóf újra medencében készülhet

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A Magyar Úszó Szövetség elnöksége a közelmúltban úgy döntött, a felnőtt és junior válogatott úszók két helyszínen, szigorú egészségügyi és higiéniás szabályok betartásával megkezdhetik a medencés tréningeket. A fővárosban élők Budapesten, míg a vidékiek Balatonfűzfőn a Balaton Uszodában edzhetnek.

A Balaton Úszó Klub részéről Rasovszky Kristóf és Kalmár Ákos ugorhatott végre vízbe.

– Szerencsére problémamentesen kezdtük meg a munkát az elmúlt héten. Valamennyi sportoló előtte egészségügyi vizsgálaton esett át – kezdte Szokolai László, Rasovszky és Kalmár edzője. – A héten újabb döntésre várunk, hamarosan megtudjuk, országszerte kinyithatnak-e az uszodák, és ha igen, akkor mikor. Így a klubmunka is elkezdődhetne.

A Balaton Uszodában jelenleg tizenhat válogatott sportoló úszik naponta kétszer. Mint azt megtudtuk, nyolcfős csoportokra osztva, két turnusban tudják le az úszók a kiírt tá­vokat.

– Az, hogy az edzőtáborokat követően hat hete nem úszott sem Kristóf, sem Ákos, meglátszik a teljesítményükön. Viszont egy-egy nagyobb világversenyt követő leállás után sokkal rosszabb állapotban térnek vissza az úszók. Most az online, otthoni edzésekkel, kerékpározással, futással elég jó kondiban tartották magukat – összegzett a szakember.

Rasovszky Kristóf újra medencében készülhet Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Szokolai László kitért rá, még nem tudni, milyen világversenyeket tudnak megrendezni idén. A FINA az őszi nyílt vízi világkupa futamait még nem törölte, tehát októberben, esetleg novemberben nagy valószínűséggel akár versenyezhetnek is tanítványai. Ezeket Kínában és Hongkongban bonyolítanák le a versenynaptár szerint. A hazai események is kérdésesek, talán ősszel megszervezhetik a rövid pályás országos bajnokságot. A budapesti rendezésű Európa-bajnokságot viszont csak 2021-ben tudják megtartani, ennek pontos idejéről még nincs döntés.

– Valóban fontos kérdés a motiváció fenntartása. Profi sportemberekről beszélünk, akik pontosan tudják, mire készülnek, még ha az olimpiát el is halasztották egy évvel. Egyszerűen muszáj a szervezetet munkában tartani, ahogy a mentális edzettség is sokat számít. A következő időszakban, amíg az olimpiai felkészülés el nem kezdődik, fokozottan figyelni kell a versenyzők testsúlyát, a pulzus- és laktátértékeiket – hangsúlyozta a tréner. Hozzátette, ha minden jól megy, januárban újra nekivágnak az olimpiai felkészülésnek Kristóffal, addig viszont alkalmazkodni kell ehhez a különleges és embert próbáló helyzethez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában