Az utolsó pillanatban sikerült kiharcolniuk a sikert

2020.12.14. 20:00

A Hoya-Pannon Egyetem nyerte meg a kosárlabdakrimit Pécsett

Hatalmas csatában, Futó Balázs utolsó pillanatban értékesített kosarával sikerült két vállra fektetnie saját pályáján a Nemzeti Kosárlabda Akadémia Pécs fiatal gárdáját a Hoya-Pannon Egyetem Veszprém alakulatának az NB I/B-s bajnokság Piros csoportjában.

B. Virág Rita

A Hoya (pirosban Szabó Péter) ötvenperces csatában nyert a pécsiek otthonában

Forrás: MKOSZ

Orgona Gergő triplája vezette fel a találkozót, de azonnal érkezett Benke válasza. Kiegyenlített játékot láthattunk, mindkét fél kellően agresszíven védekezett, a palánk alatt pedig komoly csata zajlott a lepattanókért, így aztán egyik fél sem tudott jelentős előnyt kiharcolni (18-20).

A második felvonás a veszprémieknek sikerült jobban, Dukic és Orgona vezérletével gyorsan elléptek 28-20-ra. Aztán kétperces gólcsend következett, mindkét oldalt pontatlan dobások jellemezték ez idő tájt. Madár triplája vetett véget ennek az időszaknak, amelyet még ugyanebben a percben további két hármas követett a jó kezű bedobótól (25-37). Ha ez nem lett volna elég, a pécsi kosarat követően ismét Madár villant, és természetesen megint pontos volt a trojkája (27-40). A negyed végén Szabó is hintett egy távolit, így a félidőben 36-48-ra állt a meccs.

Amilyen jól ment a másodikban, annyira gyengére sikerült a harmadik játékrész. Bár Madár már a hatodik triplájánál járt, érezhetően megtorpant a Hoya támadójátéka, a Pécs pedig ezt kihasználva megkezdte a felzárkózást (26. perc: 51-58). Hiába kért időt Baksa Szabolcs, mert túl sok volt az eladott labda és a pontatlan dobás, ezért a 28. percben ismét tanácskozni hívta fiait a tréner. Egyszerűen nem találta a ritmust a Veszprém, az előny pedig gyorsan elfogyott (61-61).

A negyedik részben rendkívül kiegyenlített, szoros csatát láthattunk. A bakonyiak eltékozolták előnyüket, a Pécs pedig nem hagyta, hogy vendégeik újra meglépjenek (67-67), sőt most már inkább a hazaiak irányítottak (79-73). Baksa Szabolcs jókor kért időt, a pályára visszatérve Dukic szerzett labdát, amit Orgona váltott pontokra (79-75). Két perc maradt, s minden labdáért óriási harcot folytattak a játékosok. Madár csípett el egy védőlepattanót, s az ellentámadás végén újabb hármast jegyezhettünk fel neki (79-80).

A Hoya (pirosban Szabó Péter) ötvenperces csatában nyert a pécsiek otthonában
Fotó: MKOSZ

Scherer fordított, majd Szabón volt a sor (81-82). A végén Madár faultolt, de Scherer csak az egyik büntetőjét tudta bedobni, így jöhetett a hosszabbítás.

Az első öt percben többször is vezetett a Hoya (85-88, 87-91), ám Lados triplájával újra szoros lett (90-91). Az utolsó percben viszont hiába volt nagyon közel a siker, Scherer Bálint öt pontjával 96-96-tal zárult a ráadás, így újabb ötperces hosszabbítást rendeltek el a játékvezetők.

Mindkét csapat már elkészült az erejével, nem lehetett tudni, ki szerzi meg a győzelmet, annak ellenére, hogy megint a Veszprém vezetett újra és újra (97-100, 99-101). Mindkét oldalon többen is kipontozódtak. Lados egyenlített, majd Dukic büntetőzött pontosan (101-103). A túloldalon Váitsot faultolták, mindkét próbálkozását pontra váltotta (103-103). Kilenc másodperc maradt, s az utolsó pillanatban Futó duplája a győzelmet jelentette a Hoyának.

Baksa Szabolcs: Ez a mérkőzés igazi thriller volt. Az első és második negyedben tökéletesen működött az a taktika, amelyet megbeszéltünk, viszont a harmadik és negyedik játékrészben pontosan az történt, amiből próbáltunk felkészülni. A Pécs sokszor jött már vissza nagyobb hátrányból, ezúttal is megcsinálta ezt. Egy mérhetetlenül kemény, fizikális megterhelést jelentő, sok hibával tarkított, nagyon elhúzott végjátékot játszottunk. Bármelyik csapat nyerhetett volna, de nagyon örülök, hogy végül mi jöttünk ki jobban a meccsből.

NKA Pécs–Veszprém 103-105 (18-20, 18-28, 25-13, 21-21, 21-23)

Pécs, zárt kapus mérkőzés. Nemzeti Kosárlabda Akadémia Pécs: Fülöp 2, Benke 11/6, Fekete 10, Gáspár 3/3, Lados 15/3. Csere: Váits 19/9, Kollár 7/3, Scherer 33/12, Schmera 2, Herger 4. Edző: Ivica Mavrenski.

Hoya-Pannon Egyetem Veszprém: Szücs 5 , Madár 28/24, Orgona 15/3, Szabó 22/3, Dukic 27/3. Csere: Sipos, Birkás 2, Futó 6. Edző: Baksa Szabolcs.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!