Évet értékelt az SVSE

2021.01.04. 07:00

A világjárvány dacára nagyszerű évet zárt a veszprémi atlétikai klub

Kimagasló eredményekről tud beszámolni, ha a 2020-as évet értékeli a Sportolj Velünk SE (SVSE) atlétikai klubja.

B. Virág Rita

Varga Gréta

Fotó: Penovác Károly/Napló

Évet értékelt az SVSE, és bár a koronavírus-járvány felülírta a tervek, elképzelések nagy részét, így sincs oka panaszra az egyesületnek.

Jól indult az év, hiszen a fedett pályás időszakban két sportoló is kvalifikálta magát a 2021-es fedett pályás Európa-bajnokságra: Szögi István és Kiss Gergő is áttörte a bűvös 3:45 perces határt 1500 méteren, így készülhetnek a március 5–7. közé tervezett kontinensvetélkedőre.

Varga Gréta pedig két új csúcsot is elért: 1500 és 3000 méteren is ifjúsági országos csúcsot futott, utóbbi juniorcsúcs is egyben.

Aztán a pandémia miatt nem a megszokott módon zajlott a felkészülés, felkészítés a folytatásra, online távedzésekkel készültek nap mint nap az atléták.

A szabadtéri szezonban a koronavírus-járvány határozott meg mindent, így több kiemelt erőpróba, verseny elmaradt. Ettől függetlenül az SVSE-ben nagy elánnal folytatódtak tovább az edzések, és újfent több kiemelkedő eredményt sikerült elérni.

Varga Gréta gyakorlatilag megállíthatatlan volt egész évben: új ifjúsági (U18) országos csúcsot futott 1500, 3000, 5000 méteren, 2000 és 3000 akadályon. A sportoló 2000 akadályon elért 6:19.23 perces eredménye új U18-as Európa-csúcs és U20-as magyar rekord is egyben.

Szögi István és Kiss ­Gergő együtt uralta itthon az 1500 méteres versenytávot. Mindkét futó kiemelkedő, 1100 Spiriev-pontérték feletti eredményt ért el az említett távon, ami már nemzetközi viszonylatban is meghatározónak számít. Ráadásul Szögi István 3:40 percen belüli eredményével magyar ranglistavezető (3:39.40), míg Kiss Gergő (3:40.48) a második pozíciót foglalja el. Bartha-Kéri Bian­ka sérülés után visszatérve futott ismét 2:03 percen belüli 800 métert. A 2:02.78-as eredménnyel természetesen első helyen áll a hazai rangsorban.

Az SVSE kötelékében sportol több feltörekvő fiatal is. Zsetnyai Ákos fejlődése évről évre folyamatos, és az ­U20-as junior Európa-bajnokság kvalifikációs szintjét elsősorban 1500 méteren várják tőle. Molnár Attila 400 méteren vált stabil 47 másodpercen belüli futóvá, akinek a fejlődése szintén töretlen.

Ebben az évben is az SVSE hozta haza a Munka Vándordíját,

vagyis azt a trófeát, amely az országos mezeifutó-­bajnokság legeredményesebb egyesületének jár. Fontos megjegyezni, hogy az SVSE 2018 óta szerepel a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) versenyrendszerében, és azóta minden évben, most zsinórban harmadszor hódította el a rangos díjat.

A nyári főszezonról szólva nem szabad kihagyni az SVSE saját rendezésű megmérettetéseit. Sajnálatos módon sok hazai és nemzetközi verseny elmaradt, a klub azonban eltökélt volt abban, hogy aki tud és akar versenyezni, annak legyen rá lehetősége. Így az SVSE elindította az Egyéni Csúcsok Versenysorozata elnevezésű viadalt, melyből összesen négy fordulót tartottak meg. Rengeteg versenyző érkezett szerte az országból a veszprémi stadionba, de akadtak külföldi résztvevők is. A sorozat közben számos kiemelkedő eredmény született, többek között: Vindics Balázs itt futotta meg 800 méteren a ranglistavezető 1:46.18-as idejét július 2-án, valamint a hazai színeket képviselve Varga Gréta a négy versenyből három erőpróbán is korosztályos országos csúcsot futott.

Varga Gréta parádés formát mutatott a nyáron, több magyar csúcsot megdöntött
Fotó: Penovác Károly/Napló

Említettük, hogy a koronavírus miatt több világesemény, kontinensvetélkedő elmaradt, elhalasztották vagy törölték. Tóthné Stupián Anikó vezetőedző abban bízik, hogy top atlétái közül Bartha-Kéri ­Bianka és Szögi István, kihasználva a tokiói olimpia halasztását, tovább erősödhetnek és reális eséllyel szállhatnak harcba az ötkarikás kvalifikációért 2021-ben.

Varga Gréta 2020-ban abszolút favoritként állt volna rajthoz az U18-as ifjúsági ­Európa-bajnokságon, azonban a Covid miatt törölték a viadalt, így az új esztendőben már az idősebbek, a juniorok között bizonyíthat a nem mindennapi tehetség.

Az SVSE atlétái számára kiemelkedő lehetőséget jelent a 2023 Zsivótzky Gyula Program. A projektet abból a célból hívták életre, hogy a 2023-as budapesti világbajnokságon potenciálisan részt vevő hazai atlétákat kiemelje, és minden lehetőséget megadjon a felkészülésükhöz. A program 2020 októberében indult, és az SVSE-ből négyen kerültek be: Bartha-Kéri Bianka, Szögi István, Varga Gréta és Molnár Attila.

A veszprémi egyesület úgy tervezi, 2021-ben a fedett pályás toruni Európa-bajnokságon, az U20-as Európa-bajnokságon Tallinnban, az U18-as Eb-n Rietiben, az U20-as világbajnokságon Kenyában, Nairobiban, a tokiói olimpián, valamint a dublini mezeifutó- Eb-n legalább egy-egy sportolóval képviseltetik magukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában