A zirci Ihász Norbert erőemelésben és testépítésben is remekelt

A zirci Ihász Norbert első komolyabb erőemelő-versenyét megnyerte és dobogós helyezésekkel debütált a testépítők szín­padán.

Kelemen Gábor

Magasba emelik a győztes Ihász Norbert kezeit a testépítők obján Fotó: Dunavölgyi Media Team

Fotó: Hajas Zoltan

A testépítéssel való barátkozás egészen kis korában kezdődött, kilenc-tíz éves lehetett, amikor már súlyzókat kért karácsonyra. A génekben is ott lakozhatott valami, hiszen édesapja is foglalkozott testépítéssel fiatalkorában, „erős hobbi” volt az életében, tőle nyert motivációt, anyai nagypapája pedig – aki a Zirc-dudari Bányász Sportkör birkózószakosztályának vezetője, edzője volt – nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Norbert erőnléti sportágat válasszon.

Hangsúlyozza, hogy a pályafutása elindulásához nagyon sok helyről és személytől kapott segítséget, különböző gyakorlatokkal, technikai útmutatókkal, edzéstervekkel segítették a fiatalembert az általa kijelölt úton.

Ihász Norbert ősszel erőemelő-, tavasszal pedig színpadi testépítő versenyekre készül, ennek függvényében alakulnak a gyakorlatok, az edzésterv, az étrend. Mint mondja, ősszel a forma elvész, viszont nagyon jó erőállapotot lehet elérni heti öt edzéssel, egyre nagyobb súlyokkal. Tavasszal plusz egy edzés kerül még be a programba, illetve a kardioedzés, amit nagyon jól el tud végezni a Zircen is elérhető crossfitpályákon. Fontos számára az egész évi jó forma, ezért idén nyárra a Balaton-átúszást vette tervbe, mindemellett fut, kerékpározik, és az edzések mellett szigorú diétával készül a versenyekre.

Az őt megérintő versenyszellem még az atlétikára vezethető vissza, aztán pár nappal egy lillafüredi erőemelő verseny előtt úgy döntött, benevez rá. A kategóriájában elért második helyezés bizonyította, hogy érdemes volt összemérnie az erejét másokkal, majd kisebb házi­bajnokságokon igyekezett tapasztalatot szerezni a versenyporondon. Mindezek – és a sportágba vetett alázat, hit és kitartás – megalapozták a részvételt a Magyar Professzio­nális Erőemelő Liga Kupán, és első országos bajnokságán mindjárt az aranyérmet akasztották a nyakába, 135 kilogramm nehezedett a súlyzóra, melyet Norbert fekve kinyomott juniorként.

A tavaly szeptemberi siker után idén legfőbb vágya is teljesült, megmutathatta formáját a nagyszínpadon.

Magasba emelik a győztes Ihász Norbert kezeit a testépítők obján
Fotó: Dunavölgyi Media Team

Meséli, hogy kissé későn kezdte meg a felkészülést, és a diétából adódó megvonások fáradtsághoz, gyengeséghez vezettek a verseny napján, ugyanakkor úrrá lett rajta a küzdőszellem, és persze szeme előtt lebegett, hogy nem mindennap adatik meg egy ilyen lehetőség, nem beszélve a hosszú útról, ami addig vezetett.

– Nem tartott sokáig, talán pár perc volt az egész, mégis fantasztikus érzéssel töltött el, hogy mindenki rám figyel, megmutathatom azt, amiért éveken át dolgoztam – idézi fel a még friss emlékeket Norbert.

Ráadásul két dobogós helyezéssel zárult élete első test­építő versenye, a Herkules Olimpia, az exjuniorok között első, a szimpla juniorok mezőnyében pedig harmadik helyezést ért el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!