Rekord létszám az idei Balaton-átevezésen

A délelőtti erős szél és nagy hullámok ellenére kétezer-ötvenhat egység, mintegy négyezer versenyző vágott neki a Zamárdi és Tihany közötti nyolc kilométeres távnak.

Rónai Tamás

Forrás: Magyar Kajak-Kenu Szövetség

Fotó: Peter Szalmas

A nyár egyik legnagyobb szabadidősport-rendezvényét, amelynek előző évben még Fonyód adott otthont, a nagy érdeklődés miatt kellett új helyszínre költöztetni. A szervezők a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitánysággal és az Országos Meteorológiai Szolgálattal történt egyeztetés után úgy határoztak, hogy az erős szél miatt az eredetileg tervezetthez képest három órát halasztják a rajtot. Az időjárási körülmények délutánra normalizálódtak, már teljes volt a szélcsend.

A lelkes versenyzők az átevezésen emberi erővel, evezővel hajtott vízi sporteszközzel (kajak, kenu), csónakkal, SUP-pal, sőt sárkányhajóval is indultak, és a csúszás miatt 11 órától szállhattak vízre. A rajt késleltetése miatt az utolsóként lapátot ragadók startolását is eltolták, az utolsó versenyzők 15 órakor vághattak neki a távnak. A vízen 300-400 méterenként horgonyzott vitorlások jelölték az útvonalat, és aki menet közben elfáradt, ezeken a hajókon megpihenhetett. A szintidőt két óra volt, de a sportolók között akadtak olyan gyorsak, akik kevesebb, mint egy óra alatt teljesítették a Zamárdi-Tihany-Zamárdi távot. A nyolc kilométert sikeresen teljesítők befutó érmet kaptak.

A baráti társaságok és munkahelyi csapatok mellett a sportág klasszisai, olimpiai és világbajnokok is megtalálhatóak voltak, mint például Szabó Gabriella, Kovács Katalin, Storcz Botond, de rajthoz állt Schmidt Gábor, az Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában