Lengyel-magyar együttműködés a vitorlázásban is

Együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Vitorlás Szövetség és a lengyel Pomeraniai Vitorlás Szövetség (PVSZ) Balatonfüreden, a Vitorlás téren augusztus 20-án.

Kovács Erika

20210820 Balatonfüred a Pomeraniai Vitorlás Szövetség és a Magyar Vitorlás Szövetség együttműködési keretmegállapodása Boguslaw Witkowski elnök (sötét zakó) és Gerendy oltán elnök (fehér ing) megállapodása Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/ Napló

Az együttműködés keretében a lengyel szövetség két darab, náluk gyártott Yacht2020 osztályú vitorláshajót ajánlott fel, melyek a Balatonon még szélesebb körben népszerűsítik a sportágat, erősítik a kétoldalú kapcsolatokat a vitorlássportban is.

Szépvölgyi István, egy vitorlázással foglalkozó portál főszerkesztője, az esemény házigazdája méltatta a magyar-lengyel kapcsolatokat, mely az ötvenéves Füreden tovább gazdagodik a két ország vitorlásszövetségének együttműködésével. Hozzáfűzte, ezzel számos szakmai programot, közös versenyeket, képzéseket, táborokat és oktatásokat szerveznek a közeljövőben.

20210820 Balatonfüred a Pomeraniai Vitorlás Szövetség és a Magyar Vitorlás Szövetség együttműködési keretmegállapodása Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló
Fotó: Penovác Károly/ Napló

 

-Balatonfüred a vitorlázás bölcsője és fellegvára, ugyanis erről a helyszínről indult el a 19. század hatvanas éveiben a vitorlázás, és talán a magyar vitorlásélet legsikeresebb egyesülete is ebben a városban működik, mondta Bóka István. A város polgármester hozzátette, ha megvalósul egy nagyon komoly vitorlás, kajak-kenu beruházás a városban, akkor megkérdőjelezhetetlen lesz a hazai és a balatoni vitorlázásban Balatonfüred helye és szerepe.

A beruházáshoz szükséges hatalmas forrás elnyerésében külön köszönettel szólt Kontrát Károly országgyűlési képviselő segítségéről. Bóka István méltatta a lengyel-magyar vitorlázók együttműködését, mely reményei szerint gyümölcsöző kapcsolat lesz a jövőben. Kontrát Károly, a város és térsége országgyűlési képviselője örömmel beszélt arról, hogy a megállapodást augusztus 20-án, hazánk legnagyobb ünnepén írják alá a lengyel és a magyar vitorlás szövetség elöljárói, mely mindkét fél számára kitűnő lehetőségeket tartogat.

Boguslaw Witkowski, a Pomeraniai Vitorlás Szövetség elnöke és Gerendy Zoltán, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke írta alá az együttműködési megállapodást Balatonfüreden, augusztus 20-án
Fotó: Penovác Károly/ Napló

 

–Hazánk Lengyelországgal ezeréves kapcsolatot ápol, a V4-ek között a magyar-lengyel együttműködés kitűnő, fogalmazott.

Gerendy Zoltán, az MVSZ elnöke nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy két kitűnő hajót ajánlott fel számukra a PVSZ. Utalt rá, mivel nincs tengeri kikötőnk, ezért más környezetből indul a magyar vitorlázás, így a mostani kapcsolat különösen előnyös. A hajókat nemsokára „bevitorlázzák” és bemutatják.

Boguslaw Witkowski, a PVSZ elnöke örömmel beszélt az együttműködésről, és gratulált a magyar olimpikonok tokiói szerepléséhez, majd külön szólt Balatonfüred szépségéről. Az ünnepi gondolatok után a szövetségek vezetői aláírták a megállapodást, az eseményen részt vett Andrzej Kalinowski lengyel konzul és Leopold Naskret alelnök.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában