Lengyelországban és Oroszországban küzdöttek a veszprémiek

Népes delegációval vett részt a magyar válogatott a lengyelországi Siedlcében rendezett U14-es, U16-os és U18-as szumó Európa-bajnokságon, ahol tizenhat ország több mint 300 versenyzője mérkőzött meg. A veszprémi Centrum Sport Egyesületet hat fő képviselte.

Horváth Gábor

Laczkó Benedek (jobbra) Európa-bajnok lett a magyar U21-es szumó válogatottal

Forrás: Centrum SE

A veszprémiek teljesítményéről Janku Ferenc, a Centrum SE elnöke számolt be lapunknak.

Az első versenynapon a legfiatalabb korosztályban, az U14-eseknél 50 kilogrammos súlycsoportban Jámbor Levente, 55 kilogrammban Szalay Adrián végzett az ötödik helyen. Mindkét versenyző először járt Eb-én, eredményük különösen ígéretes, a következő kontinensviadalon már rutinosabbak lesznek.

Kék Milán a 70 kg-nál nehezebbek súlycsoportjában 73,6 kg-al mért be, ezzel súlycsoportjának legkönnyebb versenyzője volt. Első mérkőzésén rögtön a súlycsoport legnehezebb, 150 kiló feletti súlyú versenyzőjével került össze, ahol a súlykülönbség áthidalhatatlannak bizonyult. Innentől azonban nem volt megállás, Milán szép küzdelmekkel egyéniben a harmadik helyet szerezte meg. Szereplése annyira meggyőző volt, hogy a csapatversenybe is beválogatták, ahol társaival szintén a harmadik helyet szerezték meg.

A második napon az U16-os korosztály versenyezett. Itt 55 kg-ban Márkus Roland, 65 kg-ban Jámbor Kristóf révén volt érdekeltek a Centrum SE. Mindkét fiatalnak nehezen indult a viadal. Roli vigaszágon az ötödik helyig jutott, míg Kristóf tudott javítani és végül bronzéremmel zárta a kontinensviadalt. A magyar delegáció a második helyen zárta a versenynapot.

Az U18-as korosztályban +100 kilóban Barnóczki Boldizsárért izgulhattak a centrumos csapattársak. Boldi gigászi harcok közepette a harmadik helyet szerezte meg egyéniben, míg csapatban az ötödik helyen végzett társaival. Ezen a napon a magyar delegáció a harmadik helyen zárt. A három nap összesítése alapján a mieink a harmadik helyet szerezték meg a 2021-es Európa-bajnokságon.

Laczkó Benedek (jobbra) Európa-bajnok lett a magyar U21-es szumó válogatottal
Fotó: Centrum SE

Az U21, U23 és felnőtt szumó Eb-t az oroszországi Kazanyban rendezték meg. Itt az U21-esek között a nagy rutinnal rendelkező, 100 kilóban versenyző Laczkó Benedek révén volt érdekelt a Centrum SE. Átlagos létszám jellemezte a tornát, ám minden nemzet csak a legjobb sportolóit hozta el a kontinens viadalra, így a selejtezők is nagy izgalmakat tartogattak. Így járt ezzel Benedek is, hiszen azzal a grúz versenyzővel kezdett, aki később megnyerte a versenyt.

A vesztes mérkőzés után sikerült felállnia és minden mérkőzését megnyerve, végül a harmadik helyen végzett egyéniben.

Benedeket kiváló teljesítménye alapján beválogatták a csapatversenybe is, amit a magyarok mindenkit meglepve meg is nyertek, így Benedek éremgyűjteménye egy csapat arannyal bővült.

A Centrum SE szumó szakosztályának Eb-eredményei, arany érem: Laczkó Benedek (U21-csapat), bronz: Kék Milán (U14- egyéni és csapat), Jámbor Kristóf (U16 egyéni), Barnóczki Boldizsár (U18- egyéni), Laczkó Benedek (U21-egyéni), Kék Milán (U14 csapat), ötödik hely: Jámbor Levente és Szalay Adrián (U14-egyéni), Márkus Roland (U16-egyéni), Barnóczki Boldizsár (U18-csapat).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!