Szalad a szekér

2021.12.28. 20:00

Az ajkai sakk-klub mindhárom csapata dobogós helyen telel

Három fronton harcoltak remekül az ajkai sakkozók az őszi félévben.

Horváth Gábor

A Sentimento Ajka BSK a legjobbak között, a Szuperligában, valamint az NBII.-ben és a megyei bajnokságban is érdekelt ebben a szezonban

 A klub történetében először képviselheti magát a legjobbak között, a Szuperligában, emellett az NB II-ben és a megyei bajnokságban is érdekelt a Sentimento Ajka BSK.

 

Az ajkai sakkcsapatok őszi szerepléséről Mihályfi Gábor szakosztályvezetővel beszélgettünk.

 

A Szuperligában az előkelő második helyen áll a Sentimento Ajka BSK.

 

- Újoncként, látva a nagyon erős mezőnyt, a 10 csapatos bajnokság közepét, a biztos bennmaradást céloztuk meg. Nem lenézve az első két ellenfelünket, olyan szempontból jó sorsolást kaptunk, hogy nem egyből a „nagyágyúk” lőttek ránk. A Maróczy SE Szeged és a Duokor-Makói SVSE ellen megszerzett 17 pont jó ajánlólevél volt a többiek felé: jól sikerült a nyári erősítés, megérkeztünk! - fogalmazott Mihályfi Gábor. - A harmadik fordulóban jött az „atomvillanás”. A Paks, a legutóbbi bajnokság harmadikja, nagyon erős csapatot állított össze ellenünk. A 8:4-es zakó a helyére tette a felhők között járó Bányászt. Az utolsó őszi fordulóban a tavaly második Haladás VSE, COVID miatt kissé meggyengült csapatát magabiztos 7,5:4,5 arányban sikerült legyőzni, így négy kör után, a látótávolságon is kívülre elszakadó Tungsram Nagykanizsa mögött a második helyen várjuk a folytatást. A sok jó teljesítmény közül kiemelkedő Jakab Attila eddigi hibátlan mérlege, de nagyon jól teljesítettek még Bánusz Tamás, Prohászka Péter nagymesterek és a két ifink, az idén a felnőtt női válogatottban is bemutatkozó Gaál Zsóka és Pásti Áron, aki négyből három és fél pontnál tart.

 

Az NB II Széchenyi csoportjában szereplő ajkaiak szintén a második helyről várják a folytatást.

 

- Az első csapat megerősítése automatikusan azt jelentette, hogy a második teambe olyan erős játékosok szorultak, akikkel a dobogót célozhattuk meg. A négy őszi fordulóban a 48 pontból megszerzett 40,5 pont önmagáért beszél. A Széchenyi SE az egyetlen rivális, a győriek jelenleg egy pont előnnyel vezetik a tabellát. A harmadik Ezüst Huszár Veszprém 26 egységet gyűjtött. A sorsolás szeszélye miatt a bajnoki cím sorsa az utolsó fordulóban fog eldőlni: akkor játszunk egymás ellen a Győrrel. A sok jó közül azokat emelem ki, akik legalább háromszor asztalhoz ültek és makulátlan teljesítményt nyújtottak: Kolimár Kristóf, aki a harmadik nagyreményű ifink, valamint Vass Viktor, Pásti Anna, Babócs Gyula és Lejer Sándor.

 

A Veszprém megyei bajnokságban szintén sikerült erősítenie az Ajkának.

 

- A megyei csapatban azoknak tudunk játéklehetőséget biztosítani, akik nem férnek be a második vonalba. A hét csapatos mezőny nagyon kiegyensúlyozott, ráadásul a páratlan létszám miatt vannak olyanok, akik még csak két mérkőzésen vannak túl. A Sentimento Ajka BSK a Kelet-Balaton csapatától elszenvedett minimális vereség mellett megszerzett két győzelmével jelenleg listavezető. Háromból 2,5 pontjával Jávor János a legjobb pontszerzőnk – tudtuk meg Mihályfi Gábortól, aki hozzátette: nagy reményekkel várják a januári folytatást, azt kívánva, sose legyen rosszabb.

 

Címkék#sakk#klub

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!