Íjászat

2022.01.25. 11:00

Olimpikon is részt vett a pápai versenyen

A pápai Delta Íjász­egyesület szervezésében kétnapos teremíjászversenyt rendeztek a pápai Sportcsarnokban. Az első napon nyolc kategóriában, hat korcsoportban 21 egyesület 80 íjásza indult, míg a második alkalmon 65-en álltak a lőlap elé.

Haraszti Gábor

Az íjászok között két szabályrendszerben hirdettek győzteseket Fotó: Haraszti Gábor

Többek között reflex, csigás, barebow, vadászreflex, történelmi, longbow, vadászcsigás és számszeríj kategóriákban rendezték a közép-dunántúli régió íjászainak a megmérettetést, melynek komoly hagyományai vannak Pápán. A koronavírus-járvány miatt az elmúlt két évben nem tudták megtartani a bajnokságot, idén viszont ismét lehetőség nyílt a versenyzésre. Az íjászok között két szabályrendszerben (WA – World Archery, IFAA – International Field Archery Association) hirdettek győzteseket. 

Szombaton a gyermekek 10, míg a felnőttek 18 méterre lőttek 2x10x3-as sorozatot, a lőlap az íjkategóriáknak megfelelően 40 és 80 centiméter között változott – mesélte Vései Attila, a házigazda egyesület elnöke. – A sportolóknak lehetőségük volt első, másod- és harmadosztályú szinteket lőni, melyek alapján később a nemzetközi és hazai ranglistán besorolásra kerülnek. Másnap két fordulóban, 11 kategóriában 6x5x5 lövést adtak le a benevezettek. Úgy gondolom, elégedettek lehetünk a két nappal, nagyon szép eredmények születtek, és Balogh Mátyás személyében olimpikont is köszönthettünk a mezőnyben, aki a 2021-es, tokiói ötkarikás játékokon ugyan az első fordulóban búcsúzott, de 25 év után volt ismét magyar íjász olimpián, ami nagy szó.

 Ami a pápaiak eredményeit illeti, az ifjúságiak között Németh Virág egy első és egy harmadik, Süle István egy második és egy harmadik, Lőrincz Norbert egy első és egy második helyezést ért el, Heckenast Réka pedig ezüstéremmel gazdagodott, sajnos a járványügyi korlátozások miatt közülünk többen is kénytelenek voltak távol maradni a bajnokságtól. 

Vései Attila hozzátette, a pápai egyesület idén több bajnokság megszervezését tervezi, melyek között 3D és országos terepverseny is szerepel. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!